США, можливо, залишать Ірак та Сирію / фото wikipedia.org

Нещодавно стало відомо про плани Вашингтона вивести свої війська з Іраку та Сирії. Це може бути частиною торгу з Москвою щодо умов закінчення війни в Україні, пише військово-політичний оглядач Ділан Малясов у своєму defence-blog.

Він зауважує, що остаточне рішення щодо виведення військ американці ще не ухвалили, але чотири джерела в Міністерстві оборони США та Державному департаменті заявили, що Білий дім більше не інвестує в підтримку своїх місій в Іраку та Сирії.

"У світлі цих повідомлень варто подумати, чи Вашингтон рухається до зменшення конфронтації з Іраном і сигналізує Кремлю про свою готовність вести переговори про припинення війни в Україні", – пише Малясов.

Відео дня

Журналіст нагадує, що Кремль досі живе стереотипами холодної війни із поділом світу на зони впливу. Тож для потенційної угоди між Москвою і Вашингтоном в якості прикладу він наводить розв’язання Карибської ракетної кризи. Тоді США погодилися прибрати свої ракети з Туреччини, а СРСР – свої з Куби. 

"Так само потенційне виведення американських військ із Сирії можна розглядати в рамках можливих переговорів з Москвою. Москва давно намагається зменшити вплив Вашингтона в Сирії та регіоні", – пише Малясов.

На думку журналіста, виведення американських військ із Сирії може підштовхнути Росію до подібних дій, наприклад, залишити південні території України. 

Виведення військ США з Іраку та Сирії

Як писав УНІАН, підконтрольні Ірану парамілітарні угруповання в Іраку та Сирії регулярно завдають ракетних та дронових ударів по американських військових об’єктах в цих країнах. Іноді це призводить до жертв серед американських солдатів, часто – до їх травмування.

Цього тижня в західній пресі з’явилися чутки, що США нібито розглядають можливість виведення своїх військ з цього регіону. Реагуючи на ці чутки, глава Пентагону Ллойд Остін вийшов із заявою про те, що США найближчими днями почнуть переговори з урядом Іраку про згортання міжнародної військової коаліції, що діє в цій країні на чолі з США.

Вас також можуть зацікавити новини: