Передбачалося, що каталізатором відродження ядерної енергетики США стане зміна клімату / фото ua.depositphotos.com

Війна в Україні може дати поштовх відродженню ядерної енергетики США. Аргумент про долар і центи на користь пожвавлення галузі не витримує критики, але зниження залежності від російського імпорту є переконливим, пише оглядач Bloomberg Ліам Деннінг.

Передбачалося, що каталізатором відродження ядерної енергетики США стане зміна клімату, але замість цього мотивацією може бути війна в Україні.

Нагадується, що на початку серпня імпорт низькозбагаченого урану - того типу, що використовується на звичайних атомних електростанціях США, - з Росії буде заблоковано нещодавно ухваленим законом.

Відео дня

"Закон уповноважує Міністерство енергетики видавати винятки, що дозволяють імпорт приблизно до мільйона фунтів російського палива на рік до 2028 року, якщо це необхідно для підтримки роботи американських реакторів. Це відображає реальність, вельми поширену, коли йдеться про безвуглецеву енергетику США: залежність від іноземних поставок", - пише оглядач.

За даними Citigroup Inc., Росія постачає 40% світового ринку низькозбагаченого урану і 2022 року забезпечила приблизно чверть потреб атомних електростанцій США.

"Так само, як США намагаються витіснити Китай з американського ланцюжка поставок чистих технологій, не порушуючи водночас декарбонізацію загалом, вони хотіли б вивести Росію зі свого ланцюжка ядерних поставок, не ризикуючи відключити електроенергію. Відмова від імпорту є засобом розв'язання цієї проблеми, хоча Москва, можливо, могла б відреагувати введенням власної заборони на постачання до США", - йдеться в публікації.

Однак для ширшого проєкту відродження перспектив ядерної енергетики США це може означати набагато більше, додав Деннінг:

"Крім початку зворотного відліку до (свого роду) заборони на імпорт російського ядерного палива, закон також відкриває федеральне фінансування в розмірі 2,7 мільярда доларів для допомоги в розвитку внутрішнього виробництва ядерного палива. Справа тут не стільки в абсолютній сумі задіяних грошей, скільки в намірах".

Зазначається, що набирає чинності аргумент на користь національної безпеки, і його цілком можна підтримати з огляду на ширший зсув у політиці США від глобалізації до переорієнтації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США заборонили імпорт урану з Росії. Відповідний законопроєкт підписав президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден.

Радник президента з національної безпеки Джейк Салліван назвав цей закон історичним. За його словами, це зміцнить енергетичну та економічну безпеку Штатів, зменшивши і в кінцевому підсумку усунувши залежність від Росії в галузі цивільної ядерної енергетики.

Вас також можуть зацікавити новини: