Опубліковано відео з однієї з мінських виборчих дільниць / Ілюстрація REUTERS

У мінській середній школі № 203 виборчі комісії двох ділянок опинилися перед непростим вибором - чи варто вивішувати протоколи з підтасованими результатами голосування.

Читайте також"Цифри придумали з Повітря": у віборчкомах Беларуси розповілі, як підтасовуваліся результати віборів

Як повідомляє TUT.by, до редакції надійшло відео, зняте в школі ввечері 9 серпня. Члени комісії ділянок №44 та 45 обговорювали питання про те, який протокол показати людям, що чекають біля ділянки.

«Давайте, приймайте рішення, голови. За вами люди стоять. (...) А що ви думали? Ми не люди? ... », - говорить голос на запису.

«Ви в вікно дивилися? Це ж не жарти», - зазначає ще один голос. Ймовірно, мова йде про людей, які зібралися під ділянкою в очікуванні протоколу.

Хтось із членів комісії каже, що «йому тут жити», інший - навпаки, говорить, що його в цьому районі не знають.

«Тут показати реальні голоси, а у виконкомі здати те, що вони попросили. Ми живі люди, у нас сім'ї вдома ... Ці хочуть своїх голосів, ті хочуть своїх», - пропонує чоловічий голос.

«Чому ми до вас прийшли? Давайте цим людям показуємо ті голоси, які вони хочуть... Влада не може забезпечити нам захист. Це реально», - продовжує він.

У підсумку присутні вирішили проголосувати, чи варто вивішувати реальні результати голосування. Одна людина утрималась, інші проголосували «за».

Один з членів виборчої комісії дільниці № 44 розповів журналістам, що під час дострокового голосування вивішувався правдивий протокол, в ньому була відображена реальна явка виборців з 4 по 8 серпня - 150 людей.Але вранці 9 серпня там вже було 758 людей.

"Голоси ми порахували, але в протокол внесли дані, що не відповідають дійсності, тому що з урахуванням колосального вкиду явка вийшла б 130-150% ... У протоколі, який ми розмістили, правдиво тільки те, що перемогла Тихановська. Коли відкрили урну для дострокового голосування, там 99% голосів було за Лукашенка, а ось за бюлетенями з основної урни ситуація була іншою. За Лукашенка з натяжкою 10%, за Тихановську - 85%. Решта набрали незначно», - розповів співрозмовник журналістів.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів. За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенка заявили, що вони з Путіним намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".