УНИАН

Як повідомляє Newsmaker.md, про це він заявив у промові з нагоди Дня рідної мови в Академії наук Молдови.

У своєму виступі він підтримав рішення Конституційного суду від 2013 року, яким було оголошено, що державною мовою в Молдові є румунська.

Те, що у статті 13 Конституції вона названа молдавською, судді КС, а слідом за ними й Тімофті, вважають помилкою. Ті ж, хто цього "не розуміють" і дотримуються іншої точки зору, за його словами, "не бажають розвитку нашої держави".

Відео дня

Молдавський президент закликав парламент якомога швидше змінити зазначену статтю Конституції. За його словами, після рішення КС це є обов'язком парламенту і стало б "жестом політичної та юридичної коректності".

Читайте такожПартія президента Румунії представила план приєднання Молдови

"Ми - етнічні румуни, хоча і називаємо себе молдаванами. Засвоїмо і приймемо цю істину раз і назавжди і сконцентруємося на інших речах", – закликав Тімофті.

Він зазначив, що неодноразово висловлювався на цей рахунок раніше, в тому числі в присутності президентів країн-членів СНД.

"Коли мене запитали, хто я за походженням, я сказав, що є румуном, як і мої батьки, предки і весь народ, який живе на цій землі", - заявив президент Молдови.

"Прийшов момент переступити через фальшиві дилеми, завершити довгий період непотрібної полеміки. І разом з нашими співвітчизниками, які представляють інші етноси, поважаючи і підтримуючи один одного, ми зможемо йти далі", – підсумував Тімофті.

Зазначимо, що за даними попереднього перепису населення 2004 року серед молдован і румунів Молдови лише 2,8% (2,2% від усього населення) ідентифікували себе як румуни, становлячи більшість лише в одному селі. Питання про самоідентифікацію гостро постало в молдавському суспільстві, в тому числі в ході перепису 2014 року, однак його підсумки досі не підведені.

Читайте такожУ Кишиневі пройшов "марш возз’єднання" з Румунією

В СРСР румуни і молдовани розглядалися в якості різних народів, так само як і продовжують ними вважатися в колишніх союзних республіках.

У Румунії ж не тільки жителів історичної області Молдова, але і молдован Бессарабії (в тому числі правобережної території нинішньої Республіки Молдова), що входила до складу Румунії у 1918-1940 роках, вважають частиною румунського народу.