этот материал доступен на русском

Кето дієта - тижневе меню і рецепти

05:47, 06 квітня 2020
Різне
818 0
Під час кето дієти вуглеводи виключаються з їжі повністю \ sportadvice.ru

Під час карантину багато хто задається питанням як не набрати зайвих кілограмів, сидячи вдома, коли холодильник з продуктами постійно під рукою. Тим більше, що на вулиці весна, а попереду літо, тому, і так накопичені за зиму кілограми, вимагають ліквідації. У цьому може допомогти кето дієта. Під час кето дієти організм отримує достатньо калорій і людина не відчуває голоду, але зайва вага зникає завдяки явищу кетозу.

Відгуки дієтологів підтверджують, що кето дієта довела свою ефективність, і результат стабільний через відсутність стресового різкого переходу від голодування до звичайного харчування.

Що таке кето дієта:

Кето дієта з'явилася для лікування деяких захворювань, але потім знайшла своє місце і в дієтології. Принцип дієти полягає в наступному: в якості основного «палива» для мозку організм використовує вуглеводи. При різкому скороченні вуглеводів в харчуванні нижче 20 гр в день, кількість глюкози критично знижується - і для нормального функціонування і окислення жирів не вистачає енергії. Для живлення мозку організм запускає процес одержання альтернативної енергії – кетоз. Це процес розщеплення жиру, що знаходиться в тілі, в результаті якого утворюються кетонові тіла, які використовуються в якості альтернативної енергії.

Шкода кето дієти:

Один з мінусів такої дієти – слабке розуміння процесу. Людям важко зрозуміти, як можна одночасно їсти і худнути, а також вони бояться, що без глюкози мозку нічим буде харчуватися. Описаний вище механізм кетозу допоможе зрозуміти принцип кето дієти. Справжній мінус полягає в незбалансованому харчуванні. Виключаються всі вуглеводи, штучно запускається процес, який зазвичай проходить не так активно, посилюється навантаження на печінку. Це досить шкідливо для здоров'я. Кето дієта заборонена діабетикам, вагітним і годуючим жінкам, людям з хронічними захворюваннями. При кетозі можлива поява запаху ацетону з рота, від тіла і сечі. Це індивідуальне явище і в деяких зовсім непомітне. Щоб мінімізувати запах, слід пити більше 2 л води в день, щоб ацетон виводився активніше. Недостатність овочів може викликати проблеми з травленням. За словами дієтологів, кето дієта - досить екстремальний вид дієти. Відмова від вуглеводів загрожує зривами на неправильне харчування, головними болями, слабкістю, ознобом. При різкому переході на кето дієту може виникнути загострення панкреатиту і інші проблеми зі здоров'ям.

Ефективність кето дієти:

Виключення з раціону вуглеводів не дозволяє організму використовувати речовини як зазвичай: жири відкладати «про запас», а вуглеводи використовувати як основну енергію. Таким чином, тіло перемикається на використання енергії з жирів, запускаючи процес кетозу. Висока калорійність їжі насичує і допомагає уникати зривів. Немає сильного голоду, оскільки відсутні різкі скачки цукру в крові. Головний плюс такої дієти в тому, що скинута вага не повернеться, оскільки немає різкої зміни харчування і штучного зменшення калорій. Однак через велику кількості білків і жирів у раціоні, кілограмів за тиждень йде небагато.

Один з мінусів такої дієти – слабке розуміння процесу \ yousense.info

Кето дієта меню на тиждень для жінок:

Вуглеводи виключаються з їжі повністю. А це означає, що не можна нічого солодкого, крупи, фрукти, випічку, крохмалисті чи солодкі овочі (за типом буряків, моркви, картоплі). Можна лише зелені овочі, але і при прийомі в їжу кількість вуглеводів не повинна перевищувати 20-50 гр в день.

День 1

Сніданок: два варених яйця

Перекус: авокадо

Обід: салат з волоським горіхом, сиром і яловичиною, курячий бульйон

Полуденок: кефір

Вечеря: голубці з яловичиною.

День 2

Сніданок: яєчня з шинкою

Перекус: жменя горіхів

Обід: гриби під сиром, салат зелений

Полуденок: ряжанка

Вечеря: сирники зі сметаною.

День 3

Сніданок: тост з арахісовим маслом

Перекус: яйце

Обід: рибна юшка

Полуденок: кефір

Вечеря: м'ясний салат.

День 4

Сніданок: сир

Перекус: сир, яблуко

Обід: курячий бульйон, варене яйце

Полуденок: ряжанка

Вечеря: яловичий антрекот, салат із зелених овочів з маслом.

День 5

Сніданок: яєчня з 2 яєць

Перекус: авокадо

Обід: запечена курка, зелень

Полудень: сир з горіхами

Вечеря: сир, оладки з кабачків.

День 6

Сніданок: тост з шинкою і сиром

Перекус: шматочок сиру, зелене яблуко

Обід: рибна котлета, салат з помідорів і огірків

Полудень: йогурт без добавок

Вечеря: свиняча відбивна, зелень.

День 7

Сніданок: омлет з 3 яєць

Перекус: салат з вареної яловичини і зелених овочів

Обід: м'ясний обід, бурий рис

Полуденок: ряжанка

Вечеря: червона риба запечена, овочі.

Кето дієта має свої плюси і мінуси \ iform.dk

Кето дієта рецепти:

Оладки з сиром та ягодами без додавання борошна. Інгредієнти на 4 порції: 4 яйця, 200 г (225 мл) сиру, 1 ст. л. (8 г) подрібненого порошку лушпиння псілліуму, 50 г вершкового масла або кокосового масла. Топпінг: 50 г свіжої малини, свіжої чорниці або свіжої полуниці, 225 мл жирних збитих вершків.

Спосіб приготування: Додайте яйця, сир і лушпиння псілліуму в миску середнього розміру і змішайте всі разом. Дайте суміші настоятися 5-10 хвилин, щоб трохи загуснути. Розігрійте вершкове масло або кокосове масло в сковороді з антипригарним покриттям. Обсмажте оладки на середньому або слабкому вогні по 3-4 хвилини з кожного боку. Не робіть їх занадто великими, інакше їх буде важко перевертати. Додайте вершки в окрему миску і збийте їх, поки не сформуються м'які піки. Подавайте млинці зі збитими вершками і ягодами за вашим смаком.

Кето-хліб з цукіні. Інгредієнти: 8 яєць, ½ чашки кокосового, вершкового або топленого масла, ½ чашки ксиліту, 1 чайна ложка ванілі, 1 ½ чайної ложки меленої кориці,  ½ чайної ложки меленого мускатного горіха, ½ чайної ложки солі, ¾ чашки просіяного кокосового борошна, 1 чайна ложка порошку для випічки, ½ чашки горіхів пекан або подрібнених волоських горіхів, ½ чашки подрібненого цукіні.

Спосіб приготування: Змішайте разом яйця, вершкове або топлене масло, цукор, ваніль, корицю, мускатний горіх і сіль. Змішайте кокосове борошно з порошком для випічки і через сито, додайте в тісто, добре перемішайте до відсутності грудок в тісті. Додайте дрібно нарізаний цукіні і не забудьте горіхи. Вилийте тісто у форму для випічки хліба 23 х 13 х 8 см і випікайте при 175 градусах Цельсія протягом 60 хвилин. Вийміть хліб з форми і дайте йому охолонути.

Запечена риба з брюссельської капустою і грибами. Інгредієнти для 4 порцій: 650 г тріски, 450 г брюссельської капусти, 200 г грибів, 2 ст. л. невеликих каперсів, ½ чайної ложки сушеного чебрецю, 1 ст. л. оливкової олії, 30 г вершкового масла для обсмажування, сіль і перець, Рожеве масло: 150 г вершкового масла кімнатної температури, зубчики часнику ½, ¼ ч. л. солі, 1 ст. л. рожевого перцю крупно меленого, 75 г тертого сиру пармезан, ½ чайної ложки соку лайма або білого винного оцту.

Спосіб приготування: Змішайте всі інгредієнти для рожевого масла (краще всього при кімнатній температурі) в мисці з допомогою виделки або ручного міксера. Відкладіть його. Розігрійте піч до температури 200 ° C. Розрізати навпіл брюссельську капусту і викласти на блюдо для випікання. Полийте зверху оливкову олію, приправте сіллю і перцем. Запікайте 10-15 хвилин, або поки не стане м'якою.

Поріжте гриби на дві або чотири частини в залежності від їхнього розміру, обсмажте у вершковому маслі з чебрецем. Як тільки гриби стануть м'якими, додати каперси і обсмажуйте 2-3 хвилини. Додайте сіль і перець за смаком.

Дістаньте блюдо для випічки з брюссельською капустою з духовки і викладіть зверху суміш грибів і каперсів.

Приправте шматочки тріски сіллю і перцем, викладіть їх поверх овочів. Додайте приготоване раніше рожеве масло. Запікайте 20 хвилин або до тих пір, поки риба не стане потрібного кольору.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter