Водії таксі вимагають зменшити податкове навантаження та скасувати постанову про додаткові відрахування до Пенсійного фонду. Водночас перевізники розробляють програму реформування таксоперевезень. 

Податок, який нині сплачує таксист, як фізична особа-підприємець, є непосильним тягарем, каже в інтерв’ю „Німецькій хвилі” голова Асоціації профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський. Через кризу прибутки таксистів зменшилися майже на 70 відсотків, грошей вистачає лише на проживання, а податок залишився на рівні 200 гривень, додає голова асоціації. «Відтак ми вимагаємо, щоб держава скасувала додаткові стягнення, - каже Корчинський. - Щодо розміру податку, то він має не перевищувати  за нашими розрахунками 80 гривень».

Схему розрахунку податкового навантаження для таксистів перевізники прописали в проекті концепції розвитку таксоперевезень на 2010-2012 роки, яка має лягти в основу державної програми „Таксі України”. Відтак розмір податку в ідеалі мав би залежати від кількості населення міста.

Відео дня

Водночас „таксист” має стати професією, пояснює Корчинський. У проекті стратегії розвитку враховано правове поле діяльності: ліцензування, реєстрація авто, оновлення автопарку, а також безпеку пасажирів.

Доречним було б запровадження так званої „картки таксиста”, де відмічалися порушення з надання послуг, каже Корчинський. Отримати таку картку може перевізник зі стажем водіння не менше трьох років, і з рекомендаційним листом. Проект програми розвитку впродовж двох тижнів обговорюватимуть таксоперевізники інших регіонів, а вже впродовж місяця проект передадуть до Держкомпідприємництва.