Чорноморський флот Росії спростовує заяву про силові дії на маяку на мисі Сарич увечері 21 серпня стосовно восьми активістів всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство», які проникли сюди.

Прес-секретар командуючого ЧФ РФ капітан 1-го рангу Вячеслав ТРУХАЧОВ у понеділок в інтерв`ю газеті «Новий Севастополь» підкреслив, що всі виникаючі конфліктні питання, пов`язані з базуванням ЧФ в Україні, перебувають у компетенції дипломатичних відомств двох країн і повинні вирішуватися тільки переговорним шляхом.

«Коментувати цю ситуацію - не в нашій компетенції. Це вищий рівень, рівень МЗС двох країн. Безумовно, в кожного громадянина є право так чи інакше висловлювати свою думку й ставлення з різних питань. Але єдине що, ми, звичайно, хочемо добитися того, щоб ці громадяни, коли висловлюють свою думку, щоб вони діяли в рамках законів України і не порушували територію військових містечок і об`єктів, що охороняються», - сказав офіцер.

Відео дня

За інформацією прес-секретаря, восьмеро молодих людей, які пробралися на маяк, чергова служба виявила о 19.30 21 серпня.

«Вели вони себе досить смирно. Ніяких активних або деструктивних дій вони не здійснювали. Але коли їм почали ставити запитання про цілі проникнення, вони відмовилися відповідати, й заявили, що спілкуватимуться тільки з представниками МВС України. Коли викликали міліцію, було близько 22 години. А о 21.30 їх із вулиці запросили до приміщення чергового. Вони самі погодилися. Можливо, на вулиці їм було вже прохолодно або нудно. Але погодилися. Близько півгодини ці хлопці очікували представників Балаклавського РВВС, які, власне кажучи, й видворили їх із території маяка», - повідомив ТРУХАЧОВ.

Ввечері 21 серпня активісти організації «Студентське братство» розпочали громадянську акцію з метою активізації діяльності виконавчої служби з повернення Україні кримських маяків. Зокрема, вони проникли на територію маяка, здійснили демонтаж колючого дроту, вивісили таблички «Об`єкт Міністерства інфраструктури України».

22 серпня студенти-активісти встановили по периметру огорожі маяка на мисі Сарич 13 наметів і пікетують маяк із вимогою повернути Україні використовувані Чорноморським флотом Росії навігаційні маяки.

Активісти мають намір дочекатися приходу представників виконавчої служби з метою здійснення процедури передачі маяка Україні.

2 серпня Господарський суд Криму скасував прийняте 23 вересня 2010 року рішення Виконавчої служби Мін’юсту про відмову у відкритті виконавчого провадження з виконання судових рішень з передачу "Держгідрографії" кримських маяків.