Феміда виявилась прихильною до чоловіка, що назвав посадовця "Гандоном" / УНІАН

Київський апеляційний суд закрив справу щодо чоловіка, який звернувся до мера міста Тетіїв Київської області словом «Гандон». За словами відповідача, він просто порівняв посадовця з французьким письменником Ів Гандоном.

Читайте такожОпубліковано коментар Леся Подерв’янського з приводу "закону про дематюкацію"

Як повідомляє «Судовий репортер», у квітні цього року відбулося громадське зібрання з приводу зариблення річки Роська державним підприємством «Сервіс» за ініціативою Тетіївської міської ради.

Відео дня

Зібрання проходило на вулиці і громадяни висловлювали свою незгоду з діями мера. Один з учасників дискусії Ігор Савлук звинуватив міського голову Руслана Майструка у публікації неправдивої інформації. Зокрема – вказуючи на посадовця заявив, що отакі «Гандони» пишуть брехню.

У травні Тетїівський райсуд визнав чоловіка винним у дрібному хуліганстві і оштрафував на 51 грн. Відповідач вину не визнавав і переконував, що мав на увазі французького письменника-фантаста Ів Гандона, а тому мови про образу та нецензурну лайку бути не може. Але суд такі пояснення до уваги не взяв, мотивуючи тим, що  термін «гандон» має кілька значень, в тому числі і вживається як образа.

Київський апеляційний суд спеціально переглянув відео сутички і дійшов висновку, що фразою «Гандон» в контексті розмови чоловік дійсно порівняв мера з французьким письменником-фантастом «Ів Гандоном», оскільки вважав, що той розказує фантастичні речі.

Також апеляційний суд зазначив, що суд першої інстанції не врахував, що вислів не був пов’язаний з явною неповагою до інших громадян, оскільки вони повністю його підтримували і активно захищали, коли мер хотів його штовхнути. Суд не побачив доказів того, що чоловік словом «гандон» хотів образити мера, а не просто згадав прізвище французького класика.

3 червня 2019 апеляційний суд закрив справу за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення в діях особи.

Ів Гандон (1899-1975) – французький письменник-фантаст. У 1948 році отримав Велику премію Французької академії за роман «Жиневра». У 1957-1959 роках очолював Спілку французьких літераторів.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зареєструвала в парламенті законопроект № 10414 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

Законопроектом визначатимуться поняття “лихослів’я”, “публічна особа” і алфавітний перелік слів, що не можна вживати в публічному просторі публічним особам, який має затвердити Кабмін. За словами автора, законодавча ініціатива стосується публічних осіб та ЗМІ й не стосуватиметься сфери особистого життя людей.

Профільний комітет Ради вирішив відправити законопроект на доопрацювання.