Кава без кофеїну нарощує продажі по всьому світу / фото pixabay.com

Кава без кофеїну довгий час була предметом насмішок і жартів у кавовій індустрії та за її межами. Попри це вона поступово ставала все якіснішою та популярнішою.

Як пише Bloomberg, Skyquest Technology прогнозує, що ринок без кофеїну зросте з $19,5 млрд у 2022 році до $28,86 млрд до кінця десятиліття.

Минулого року директор з маркетингу Swiss Water Decaffeinated Coffee Ерін Рід заявив, що зростання продажів безкофеїнової значною мірою випереджало звичайну каву протягом останніх п'яти років. За його словами, ця тенденція зберігається.

Відео дня

Засновник чиказької компанії Reprise Coffee Roasters зауважив, що на тлі популярності безалкогольних коктейлів та гамбургерів без м'яса, кава без кофеїну виглядає не так вже й дивно.

Нові методи декофеїнізації

Цей процес бере свій початок на початку 20-го століття в Бремені, Німеччина, коли Людвіг Розеліус помітив, що кавові зерна, випадково замочені морською водою, втратили більшу частину вмісту кофеїну, але при цьому їхній смак не постраждав. У 1906 році він запатентував процес, який включав розпарювання кавових зерен, щоб відкрити їх пори. Потім він перейшов на використання бензолу (канцероген) як розчинник для видалення кофеїну та заснував Kaffee HAG, щоб продавати свою каву без кофеїну.

Згодом бензол замінив інший канцероген - метиленхлорид.Такі організації, як Clean Label Project, звернулися до Асамблеї Каліфорнії та Управління з контролю за продуктами й ліками США щодо заборони використання цієї речовини, яка вже була заборонена EPA в засобах для зняття фарби. Національна асоціація кави відмовилася, стверджуючи, що всі зразки, протестовані в рамках проекту "Чиста етикетка".

Однак вже у 1930-х роках у Швейцарії розробили процес видалення кофеїну з кави без використання хімікатів. Swiss Water Decaffeinated Coffein Inc. удосконалила цей метод у запатентований процес, у якому зелену каву занурюють у екстракт зеленої кави, під час якого 99,9% кофеїну виділяється та фільтрується. Щоб кава вважалась безкофеїновою у США видаляють 97% кофеїну, а у Європейському Союзі потрібно - 99,9%.

Хоча зазвичай вважається, що швейцарський метод зберігає смак кави краще, ніж інші, він є відносно дорогим. Це додає від 1 до 2 доларів за фунт до вартості зеленої кави, не кажучи вже про дорогу та час на процес, оскільки декофеїнізація відбувається на заводі Swiss Water у Дельті, Британська Колумбія.

В останні роки набирає популярності ще один процес з використанням етилацетату. Хімічна речовина може бути використана в синтетичній формі або отримана природним шляхом у тому, що часто називають "методом цукрової тростини". У будь-якому випадку зерна пропарюють, щоб відкрити пори, а потім замочують у розчині, що містить етилацетат, який зв’язується з молекулами кофеїну перед промиванням.

Інші новини про каву

Раніше УНІАН розповідав, що відбувається з вашим тілом, коли ви п'єте каву без кофеїну щодня.

Згідно з новими дослідженням звичайна кава може врятувати від діабету.

Вас також можуть зацікавити новини: