Якщо не знаєте, чи можна дитину змушувати доїдати, саме час дізнатися думку Євгена Комаровського / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Діти дуже часто проявляють характер, вередують, коли справа доходить до їжі. Багатьох батьків цікавить, чи можна змушувати дитину їсти через силу, оскільки вони хочуть правильно, на їхню думку, нагодувати дитя, а їм це не вдається.

Педіатр і кандидат медичних наук Євген Комаровський на своїй сторінці в Instagram детально пояснив, як сформувати у дитини правильну харчову поведінку. Лікар також порадив, як зробити так, щоб діти самі захотіли їсти.

Чи потрібно змушувати дитину їсти - Комаровський все "розклав по поличках"

Педіатр зазначав, що деякі дорослі страждають синдромом "чистої тарілки" - тобто вони самі вибирають розмір порції дитині, а потім засмучуються, якщо дитя не все з'їло. Медик підкреслив, що не можна змушувати дитину щось з'їсти, якщо вона вже неголодна, а потім ще й показувати порожню тарілку.

Якщо дитина не все з'їла, то це більше "прокол" дорослих, оскільки така ситуація могла статися з кількох причин:

  • дитина не хотіла їсти те, що їй дали;
  • була завелика порція;
  • дитя перебило апетит.

Зверніть увагу - дітей не потрібно хвалити чи лаяти за те, що вони доїли або не доїли, оскільки процес прийому їжі такий же природний, як і дихання, і нікого не хвалять за те, що він дихає.

Чому не можна змушувати дітей їсти під загрозою покарання

Коли дитина не хоче їсти - це значить, що її організм просто не готовий до того, щоб нормально переварити нову порцію їжі. Тобто, наприклад, у шлунково-кишковому тракті ще немає тієї кількості ферментів, яка необхідна, щоб впоратися з новою їжею, і в кишківнику ще є те, що було з'їдено раніше. В таких умовах нова порція їжі не засвоїться нормально.

Крім того, помірний дефіцит їжі - це краще, ніж її надлишок, оскільки часто навіть діти ведуть малорухливий спосіб життя і переїдання, особливо не дуже корисних продуктів, легко може призвести до ожиріння.

Як "змусити" дитину їсти - Комаровський розкрив секрети

Якщо дитина, наприклад, не захотіла снідати, то, можливо, вона вже встигла щось з'їсти до основного прийому їжі і через це почала вередувати. У такому разі потрібно зробити все для того, щоб до обіду дитина нічим не перебила апетит - тобто необхідно виключити перекуси.

У тому разі, якщо дитина відмовляється обідати чи вечеряти, потрібно врахувати й інші фактори. Діти можуть не встигнути зголодніти, якщо під час попереднього прийому їжі були великі порції або концентровані страви.

Ось що робити в таких випадках, щоб у дитини з'явився апетит:

  • збільшити проміжок між прийомами їжі;
  • робити страви не такими концентрованими (наприклад, насипати не густий суп, а рідкий).

Варто зазначити, що діти з більшою ймовірністю будуть їсти те, що самі виберуть. Тобто краще у дитини питати, що б вона хотіла з'їсти на сніданок, обід чи вечерю.

Раніше УНІАН писав, що приготувати дитині в школу - були зібрані ідеї корисних перекусів.

Вас також можуть зацікавити новини: