Сучасні сидіння в транспорті мають дуже характерні візерунки / колаж УНІАН, фото facebook.com/Kyivpastrans, скріншот

Ви ніколи не звертали уваги на те, що сидіння в громадському транспорті обшиті тканиною із доволі дивними і часом навіть химерними візерунками? У більшості країн світу сидіння в автобусах та електричках дуже схожі на вигляд, хоч насправді сам візерунок може бути досить різним.

Хоч подекуди ще можна зустріти старі сидіння, обшиті дермантином, або виготовлені із суцільного пластику чи навіть дерева, нові автобуси чи трамваї, як правило мають сидіння, обшиті саме тканиною.Насправді це не випадково і це не просто загальносвітова "мода".

Чому саме тканина?

На перший погляд, здається, що пластик чи дерево підійшли б для сидіння в громадському транспорті краще – їх легше мити і вони не накопичують в собі пил, як тканина. 

Відео дня

Однак вимоги до сучасного громадського транспорту не такі, як 50 років тому. Особливо щодо комфорту пасажирів. Сидіння громадського транспорту має не лише виглядати естетично, але й бути комфортним. Звісно, м'яке крісло, обшите тканиною буде зручнішим, аніж дерев'яне чи пластикове. Причому як в дуже холодну погоду, так і в спеку.

Чому такі строкаті візерунки?

Якщо в минулому сидіння в громадському транспорті зазвичай були однокольоровими, то зараз їх обшивають тканиною із строкатими візерунками. Це теж не випадково.

Як ми вже згадали вище, з пластикової чи дерев'яної поверхні легше прибрати бруд, аніж з тканини. Але коли вже для сидіння обрано саме тканину з огляду на її більший комфорт для пасажира, треба було зробити так, аби бруд на сидінні не був помітний. Адже йдеться саме про громадський транспорт, і бруду просто не уникнути – кожним сидінням протягом дня користуються десятки, а то й сотні людей.

Промислові дизайнери витратили чимало часу і доклали багато зусиль, аби створити дизайн для сидінь, який більш-менш прийнятно виглядав би і при світлі сонця, і при штучному освітленні. Але при цьому візерунок мав бути досить строкатим, аби на ньому не були помітні пил та плями.

Саме тому сидіння в трамваях, тролейбусах, автобусах, метро та поїздах по всьому світу виглядають більш-менш схожими попри свою відмінність.

Дізнайтеся несподівані відповіді на інші нестандартні питання

Ось, наприклад, ви знали, що в Індії люди носять по двоє трусів? І цьому є кілька пояснень. Тут треба дещо знати про клімат Індії, а також про матеріальне становище більшості населення.

Або вас ніколи не цікавило, як коти роблять своє характерне муркотіння? Нещодавно вчені з'ясували, звідки береться фірмовий звук пухнастиків. 

Вас також можуть зацікавити новини: