Яйця можуть знизити ризик хвороби Альцгеймера. Про це свідчать результати дослідження 2024 року в Journal of Nutrition, пише Health Digest, з'ясовуючи, скільки яєць слід їсти людям, старшим за 50 років.
Зазначається, що люди, які їли хоча б одне яйце на тиждень, мали на 47% нижчий ризик хвороби Альцгеймера порівняно з тими, хто їв менше яєць.
Зазначається, що дослідження було зосереджене на тому, як яйця можуть захищати мозок від ушкоджень, пов'язаних із хворобою Альцгеймера, і виявило, що 39% захисного ефекту яєць було зумовлено холіном.
"Це перший раз, коли дослідження припускає зв'язок між споживанням яєць і ризиком розвитку деменції при хворобі Альцгеймера, і підкреслює потенціал простих дієтичних втручань у підтримці нормального здоров'я мозку", - сказав головний дослідник і доктор філософії Тейлор Воллес.
За його словами, холін є важливою поживною речовиною для підтримки цілісності та сигналізації клітин, а також підтримує мозок у міру того, як ви стаєте старшими. Також учений додав, що поки неясно, як холін впливає на здоров'я мозку, і необхідні додаткові дослідження.
Видання пише, що в яйцях міститься 147 міліграмів холіну, чоловікам необхідно 550 міліграмів холіну щодня, а жінкам - 425 міліграмів.
"Більшості американців було б корисно вживати більше холіну... Він допомагає підтримувати здоров'я мозку впродовж усього життя в будь-якому віці та на будь-якому етапі, включно з пам'яттю, мисленням, настроєм і багатьом іншим", - заявив Воллес.
При цьому він додав, що заснована на одних яйцях дієта, ймовірно, не запобіжить хворобі Альцгеймера, важливо зосередитися на загальній картині:
"Вибирати різноманітні продукти в помірних кількостях, щоб підтримувати загальне здорове харчування. Сюди входить широкий спектр фруктів і овочів, цільного зерна і пісних джерел білка, включно з яйцями, бобовими, горіхами, рибою, морепродуктами і знежиреними молочними продуктами".
Дослідження 2024 року в Neurology показало, що дотримання дієти MIND (поєднує в собі Середземноморську дієту і дієту DASH) може зменшити ризик зниження когнітивних функцій на 4%.
Також варто зазначити, що за даними Американської кардіологічної асоціації харчовий холестерин, який міститься в яйцях, - це не те саме, що холестерин у крові. Іншими словами, вживання великої кількості яєць може не бути причиною високого рівня холестерину.
Нагадаємо, раніше УНІАН писав, як дізнатися, що яйце зіпсувалося.