У Кремлі стримано відповіли на жарт Нуанд / фото REUTERS

Заступниця Держдепу США Вікторія Нуланд пожартувала про запуск російського проекту "Північний потік-2", назвавши газопровід "шматком металу на дні океану".

Про це йшлося під час брифінгу у Держдепі.

У Нуланд поцікавилися, що робитиме Вашингтон з "Північним потоком-2", коли він уже добудований. На що заступниця Блінкена нагадала, що німецький регулятор призупинив сертифікацію "труби" через виявлені порушення європейського законодавства.

Відео дня

Тоді журналіст закликав уточнити відповідь США щодо проекту РФ-Німеччини у разі російського вторгнення до України, оскільки насправді сам "ПП-2" вже добудований.

Читайте такожУ Німеччині нещепленому депутату доведеться сидіти на засіданнях у скляному боксі

Журналіст:Нед (Прайс – УНІАН) раніше по телебаченню заявив: "Якщо Росія так чи інакше вторгнеться в Україну, "Північний потік-2" не зрушиться з місця… Проте "Північний потік-2" вже добудований.

Нуланд: Він не…

Журналіст:Так, все закінчено. Якщо б вони вирішити його ввімкнути – ввімкнути просто зараз, то пустили б газ, чи оливкову олію, чи горілку, чи ще щось…

Нуланд:Добре б горілку. Оливкова олія – теж дуже добре.

(сміх)

Журналіст:Тобто, все, що треба зробити, просто його ввімкнути. Тобто, коли ви говорите, що він не зрушиться, ви мали на увазі, що він не відкриється для поставок?

Нуланд:Він не готовий до ввімкнення. Це не було випробувано. Він не сертифікований.

Журналіст:Проте він закінчений.

Нуланд:Цього не буде – регулятори, які дозволили б його ввімкнення..

Журналіст:Про це…

Нуланд:Не завершено. Фізично… Як любить говорити сенатор Круз, я не часто цитую його, проте як він любить говорити: наразі це шматок металу на дні океану.

Реакція Кремля

Коментуючи жарт Нуланд, речник Путіна Дмитро Пєсков заявив: "Послухайте, хоч би якісь спроби жартувати — це вже позитив у цій ситуації. Нехай вони краще жартують, ніж займаються нагнітанням напруженості в Європі".

За останніми даними МО, Росія спробує вторгнутися до України 20 лютого, залучивши 100-тисячне військо. З листопада міжнародна спільнота занепокоєна можливою російською агресією й намагається владнати кризу дипломатичним шляхом.

Проте Росія на переговори не йде, натомість пропонує США і НАТО "переглянути" свою політику прийняття країн до складу Альянсу, називаючи ультиматум "гарантіями безпеки".

Через небажання Кремля іти на поступки і прибирати війська з кордону з Україною Захід розглядає жорсткі санкції проти Москви у разі наступу російських військ як ефективний інструмент "розмови" з Путіним.