Одомашнені собаки дружелюбніші за вовків / фото ua.depositphotos.com

Всі знають, що собаки часто виляють хвостом. Однак мало хто задумувався, що це означає. Вчені вирішили дізнатись, чи означає це щастя домашнього улюбленця, чи він витончено маніпулює.

"Схильність до ритмів могла спонукати людину до відбору помітного ритмічного виляння хвостом у собак. Виляння хвостом, можливо, було однією з цілей процесу одомашнення, коли люди (не)свідомо вибирали собак, які виляли хвостом частіше і, можливо, більш ритмічно. Ми називаємо це гіпотезою "одомашненого ритмічного погойдування", - зазначають вчені з Інституту психолінгвістики Макса Планка та Туринського університету, яких цитує Тhe times.

У той час як вовченята виляють рідко, цуценята вчаться виляти рано і часто. Дослідники вважають, що собаки виляють на знак підкорення, задоволення, прохання, при знайомстві, а також "реагуючи на їжу, віяла та поліетиленові пакети". Серед найпопулярніших аргументів є те, що насправді немає сенсу шукати значення у вилянні хвостом — це просто ненавмисний наслідок більш значущих рис.

Відео дня

Водночас колись в Росії вчений провів експеримент з систематичного одомашнювання лисиць, відбираючи найприрученіших у кожному поколінні. Після цього з’явилися інші риси, схожі на собачих, включно з м’якими вухами та виляючими хвостами.

"Зміни в поведінці виляння хвостом, таким чином, могли виникнути як побічний продукт відбору іншої риси, такої як дружелюбність до людей", — вказують науковці.

Інші дослідження собак

Раніше УНІАН розповідав, при якій температурі одягати собаку взимку, а також топ-7 найхоробріших порід собак.

Крім того, розкрито секрет, що характер собаки може сказати про його власника.

Вас також можуть зацікавити новини: