Вчені дійшли висновку, що ідеальна температура для сну суто індивідуальна для кожної людини / фото depositphotos.com

На думку вчених, існує ідеальний температурний діапазон для швидкого засипання та найбільш комфортного сну.

За даними Національного фонду сну, ідеальний діапазон температур для ідеального сну становить від 15 до 19 градусів за Цельсієм (або 60-67 за Фаренгейтом), йдеться в матеріалі Mirror.

Однак нове дослідження, опубліковане в журналі Science of the Total Environment, припускає, що люди похилого віку старше 65 років часто краще сплять у теплих умовах. Для них оптимальна температура становить від 20 до 25 градусів Цельсія (або від 68 до 77 Фаренгейта).

Відео дня

У ході дослідження вчені спостерігали за 50 учасниками старше 65 років протягом 12 місяців.

Спеціальні датчики відстежували тривожність, тривалість та ефективність сну, а датчик навколишнього середовища контролював температуру в спальні учасників дослідження. Слід зазначити, що дослідження мало обмеження, воно було малою вибіркою і включало лише людей, які живуть у Бостоні в США, проте експерти стверджують, що дослідження має цінність.

Філ Герман, доцент кафедри клінічної психології в психіатрії в лікарні Пенсільванського університету, який не брав участі в дослідженні, розповів HuffPost, що результати дослідження "заслуговують на увагу", попри невеликий розмір вибірки, оскільки дослідники об'єктивно вимірювали кімнатну температуру та спостерігали за суб'єктами з плином часу. Однак професор наполягає на тому, що необхідно провести додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити будь-які остаточні висновки.

Дослідження також підкреслило, що ідеальний діапазон температур для повноцінного сну все ще широкий, а індивідуальні уподобання є найважливішим визначальним фактором, коли йдеться про те, наскільки добре ви спите. Наприклад, тепла кімната з температурою 25 градусів може бути ідеальною для однієї людини, але іншій може здатися занадто задушливою.

Амір Баніассаді, провідний дослідник дослідження, сказав: "Ці результати підкреслюють потенціал поліпшення якості сну у літніх людей шляхом оптимізації теплового середовища та підкреслення важливості індивідуального регулювання температури залежно від індивідуальних потреб та обставин".

Щоб визначити ідеальну температуру для сну, вчені пропонують почати з температури близько 20 градусів. Якщо вам занадто спекотно, можна скористатися вентилятором, щоб в кімнаті було прохолодніше, а якщо вам трохи холодно, спробуйте взяти з собою додаткову ковдру. Вам слід спостерігати за тим, наскільки добре ви спите при певній температурі, принаймні сім днів, щоб знайти температуру, яка найкраще підходить для вас.

Доктор Рафаель Пелайо, клінічний професор психіатрії, поведінкових наук та медицини сну, сказав: "Я б застеріг людей від прийняття рішень, заснованих лише на одній-двох ночах, тому що наш сон коливається сам по собі. Деякі ночі кращі за інші".

Як забезпечити здоровий сон

УНІАН писав про те, що розкрито секрет комфортного сну, який може врятувати шлюб. Існує думка, що для комфортного сну подружжя має вкриватися різними ковдрами.

Лікар назвав маловідомий трюк, що допомагає швидше заснути. Лікар Пріт Пал Сінгх Бхіндер стверджує, що масаж точок за обома вухами запускає парасимпатичну нервову систему, сприяючи розслабленню, зниженню тривожності та полегшенню сну.

Вас також можуть зацікавити новини: