Експерти назвали 5 ранніх ознак, які свідчать, що у вашій спальні живуть клопи / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Постільні клопи можуть завдати чималих клопотів вашій домівці та рідним, якщо вчасно не поставити "хрест" на їхньому розповсюдженні та не помітити перші дзвіночки про те, що паразит вже обживається у вашій спальні.

На тлі епопеї, яка розгорнулася у країнах Західної Європи через поширення клопів із Франції, експерти британської мережі Bed Kingdom навели 5 ранніх ознак, які допоможуть виявити цю неприємність вчасно, пише Express

Ознаки, що у вашому домі завелися постільні клопи

Дивний запах. Це одна із самих ранніх ознак наявності паразитів у вашій спальні. Затхлість можна відчути у ліжку - на матраці або постільній білизні - приємних середовищах для розповсюдження паразитів. Цей запах буде переслідувати вас, навіть якщо умовно ви не бачите для цього причин і дотримуєтеся чистоти.

Відео дня

У Bed Kingdom пояснюють це явище тим, що коли клопи відчувають загрозу, то починають виробляти так звані "тривожні" феромони, які мають слабкий запах малини, кінзи чи мигдалю.

"У важких випадках розповсюдження постільних клопів, цей запах буде змішуватися із запахом мертвих клопів та клітинних оболонок, й за підсумком ви будете відчувати запах іржі", - кажуть експерти. 

Наявність укусів на тілі. Якщо зранку ви прокидаєтесь із червоними укусами на шкірі, які ще й до того ж сверблять - це привід задуматися, чи можливо, що у вашому ліжку завелись клопи. Ці паразити зазвичай харчуються вночі й люблять "нападати" на руки та ноги людини. Це може потім проявлятися як у вигляді поодиноких укусів, так і у наявності невеликого скупчення запалень. Зазвичай, попри неприємність, такі сліди являються безпечними для людини. Але є і виключення, пов'язані з наявністю алергії. Тому, якщо у вас не просто пухирці, які ледве чешуться, а сильний свербіж, запалення, лихоманка тощо - терміново звертайтеся за допомогою до лікаря. 

Плями крові. У випадку, якщо клопи все ж похарчувалися вашою кров'ю, накшталт комарів, вони можуть залишити після себе плями на ліжку. Під час сну людина може випадково роздавити паразита різким рухом. У випадку, якщо ви помітили криваві плямі на одязі або постільній білизні, перевірте, чи немає у вас якихось інших ран на тілі. Якщо все в порядку, ймовірно, ці плями виникли від клопів. 

Яйця. Клопи, як і чимало інших паразитів, роблять кладки яєць у процесі розмноження. Але експерти попереджають, що при звичайних умовах їх важко помітити - довжина яйця не перевищує 1 мм, а сама кладка радше нагадує маленьке рисове зерно. Щоб впевнитися, що у вашому ліжку завелися клопи, можна наклеїти за узголів’ям ліжка або до швів матраса клейку підстилку. Вона допоможе помітити яйця. 

Линька клопа. Протягом різних етапів життєвого циклу клопи можуть кілька разів линяти та скидувати з себе "частину панцира". Рештки можна помітити по жовтим, напівпрозорим слідам у складках та щілинах матраців або навіть в інших місцях, таких як тріщини у стінах та меблях. Якщо ви бачите щось схоже, це привід серйозно взятися за витравлення паразитів.

Фахівці кажуть, що саме ці 5 ранніх ознак допоможуть вчасно виявити наявність клопів у вашому домі. Якщо на них не звернути уваги, паразити розведуться у такій кількості, що їх присутність стане більше, ніж очевидною.

У Bed Kingdom радять, щоб превентивно уникнути зараження, потрібно слідкувати за гігієною у кімнаті: вчасно міняти постільну білизну, чистити ковдри, м'які меблі, килими тощо. Бажано їх прати при високій температури. Також важливо пилососити свій матрац та зону узголів’я ліжка.  

Як не завезти додому клопів на тлі розповсюдження паразитів у Європі

Цього туристичного сезону багатьох налякала "епідемія" клопів, яка почала поширюватися із заходу Европи. Спочатку ця біда виникла у Франції, але тепер відповідною проблемою також стурбовані Британія, Бельгія та інші країни-сусідки Парижу.

Нещодавно британський експерт з подорожей Сьюзан Рігетті розкрила, як пересвідчитися, що клопів не має у вашому готелі. Також вона дала пораду, як вберегти свою валізу, якщо паразити уже живуть у вашому номері.

Вас також можуть зацікавити новини: