Ілюстрація / REUTERS

Світу все більше загрожує «кліматичний апартеїд», в якому багаті будуть платити за втечу від спеки й голоду, спричинених посиленням екологічною кризою. А в цей час решта людства буде страждати. Про це йдеться у звіті експерта ООН з прав людини.

Як пише The Guardian, спеціальний доповідач ООН з питань надзвичайної бідності й прав людини Філіп Алстон стверджує, що наслідки глобального потепління дуже вірогідно підірвуть не лише основне право на життя, воду, їжу і житло для мільйонів людей, а й знищить демократію і верховенство закону.

Читайте такожВся крига Гренландії повністю розтане до 3000 року

Відео дня

При цьому він розкритикував «досить неадекватні кроки» від самого ООН, країн світу, неурядових організацій і бізнесу, наголосивши, що всі зусилля «непропорційні до рівня гостроти й суворості загрози». Його звіт для ради з прав людини міжнародної організації говорить: «Права людини можуть не вижити того перевороту, який наближається».

Звіт Алстона з кліматичних змін і бідності буде формально представлений в Раді з прав людини у Женеві у п’ятницю. В ньому сказано, що найбільший вплив кліматичних змін відчують на собі ті, хто живуть в бідності. Багато хто втратить доступ до їжі й питної води.

«Зміна клімату загрожує перекреслити останні 50 років прогресу в розвитку, підвищенні здоров’я у світі й скороченні бідності», - сказав Алстон.

На країни, що розвиваються, припаде 75% наслідків від кліматичних змін, хоча найбідніша частина населення Землі відповідальна лише за 10% викидів вуглекислого газу.

Читайте такожRzeczpospolita: Людство може врятуватися від зміни клімату в підземеллях

«Водночас демократія і верховенство закону, а також широкий спектр громадянських і політичних прав теж під загрозою. Ризик зростання суспільного невдоволення, зростання нерівності й навіть підвищення рівнів позбавлення серед деяких груп, стане стимулом для націоналістів, ксенофобів, расистів й інших реакціонерів. Підтримувати збалансований підхід до громадянських і політичних прав буде надзвичайно важко», - йдеться у звіті.

«Ми ризикуємо потрапити в сценарій «кліматичного апартеїду, в якому багаті будуть платити, щоб втекти від перегрівання, голоду і конфліктів в той час, як решта світу буде покинута страждати», - сказав Алстон.