Жителі Кропивницького задихаються від нестерпного смороду / фото УНІАН

Жителі Кропивницького задихаються від специфічного запаху, що стоїть на вулицях і навіть в оселях. Аби врятуватись від смороду, в будинках наглухо зачиняють вікна, і на вулиці не виходять.

Як ідеться у сюжеті ТСН.

Читайте такожУ Чернігові перевіряють стан повітря через сморід відстійників крохмального заводу

На дитячих майданчиках незвично порожньо і тихо, вінка і двері багатоповерхівок зачинені наглухо. На вулицю люди виходять лише, коли вкрай необхідно. 

"Сморід стоїть нестерпний, виходиш - просто задихаєшся. Дитина йде – "мама, смердить". У квартирі неможна навіть відкрити балкон, вікна. Воно все смердить". – каже кропивничанка Лідія Тарапата.

"Дитину не виводили вже дня чотири. Куди виходити - сморід такий!" – ділиться інший мешканець міста Сергій Ткач.

"В кого астма, люди задихаються. Кашель і все. Тому що воняє нестерпно. З кожним днем все гірше", - зазначає місцева мешканка Марина Баранова.

Кілька днів поспіль посадовці міської ради шукали, звідки сморід.  Ймовірна причина смороду, від якого четвертий день задихається все місто – це те, що фермери почали підживлювати поля курячим послідом.

Ніяких порушень у своїх діях аграрії не бачать. Мовляв, купують послід на птахофабриках по 50 гривень за тонну і замість шкідливих хімікатів вносять у ґрунти.

"Роблю, для того, щоб наші українські чорноземи залишалися чорноземами, для того, щоб земля була плодоносною. Це не те, що я так хочу, а це правильно! Так треба робити! Воно воняє, ну зрозуміло, що

В екологічній інспекції підтверджують -  шкоди довкіллю таке підживлення полів не завдає, навіть навпаки.  А от чи безпечно цим дихати, мають з‘ясувати фахівці лабораторного центру, які саме відбирають зразки повітря по місту, аби визначити концентрацію шкідливих речовин.

Поки чекають результатів аналізів, посадовці рекомендують фермерам  обробляти поля лише в ті дні, коли зміниться напрямок вітру і усю смердоту не нестиме в місто.

Нагадаємо, у Луцьку в одному з районів в повітрі вміст аміаку перевищує норму в 22 рази, а сірководню – у 10. Заміри провели через скарги населення на сморід, запаморочення та загострення хронічних станів. У екологічній біді звинувачують місцеве підприємство, що виготовляє етиловий спирт.