У Канаді уламки прадавніх льодовиків розтоплюють і продають виробникам горілки / Ілюстрація REUTERS

На півночі Канади в результаті глобального потепління виник новий бізнес – місцеві рибалки почали виловлювати в морі айсберги і продавати льодовикову воду виробникам бутильованої води, алкоголю і косметики.

Читайте такожЛюдство для виживання має відмовитися від м яса – доповідь ООН

Як повідомляє «Новое время», кожен день з травня по липень 60-річний капітан Едвард Кін і троє членів його команди виходять в океан на риболовецькому судні в пошуках незвичайного «улову». В цей період в прибережних водах острова Ньюфаундленд дрейфують кілька сотень айсбергів, які відкололися від льодовиків Гренландії та Арктики. Саме їх і виловлюють моряки.

«Через кілька тижнів вони розтануть і повернуться в природу, а значить, ми не шкодимо навколишньому середовищу. Просто знаходимо застосування найчистішій воді, яку тільки можна добути», – вказує Кін.

Професор технічних наук Меморіального університету Ньюфаундленду Стівен Бруно зазначає, що лід, з якого складаються айсберги, сформувався понад 10 тис. років тому і містить вкрай мало забруднюючих речовин. За словами вченого, льодовикова вода чиста і не схильна до впливу сучасної цивілізації.

Зазначається, що у вдалий сезон ловці айсбергів видобувають до 800 тонн льоду, який розтоплюють і продають по долару за літр виробникам бутильованої води, пива, горілки і косметики.

За допомогою  тенет та шестів канадці виловлюють із води невеликі айсберги. Великі айсберги дроблять на частини. Капітан кілька разів стріляє в брилу з гвинтівки в надії, що вона розколеться. Якщо розколоти її вдалося, уламки льодовика вагою в одну-дві тонни піднімають на борт краном. Особливо великі брили моряки обходять стороною, адже зіткнення з ними може погубити судно.

Зазначається, що ловля айсбергів прийшла на зміну звичному для жителів Ньюфаундленду риболовному промислу. Ще у 1990 роках надмірний вилов призвів до того, що в Північній Атлантиці різко скоротилися популяції риби, крабів та креветок. Водночас, глобальне потепління прискорило танення льодів Гренландії та Арктики, примноживши число дрейфуючих айсбергів.

Айсберги допомогли й розвитку туризму в регіоні – люди з усього світу їдуть на Північ Канади, щоб подивитися на стародавні льодовики. Минулого року Ньюфаундленд відвідали 500 тисяч туристів, поповнивши місцеву економіку на $430 млн.

Раніше повідомлялося, що танення льодовиків Гренландії прискорилося майже в шість раз з 80-х років.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні і Лабораторії реактивного руху NASA зібрали дані про льодовики Гренландії за останні 46 років та визначили, яку кількість льоду острів втрачав кожне десятиліття.