На заводі переконують, що «Енергія» не може бути джерелом смороду / faceboоk.com/kyivеnergo

Робота сміттєспалювального заводу «Енергія» не є причиною неприємного запаху на лівому березі столиці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявили директор підприємства Сергій Крикун і заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелеєв.

На зустріч з київськими чиновниками та керівництвом заводу прийшли, окрім журналістів, жителі лівобережжя столиці, переважно Харківського масиву.

Відео дня

Читайте такожНа Миколаївщині люди задихаються від смороду через сусідство сирзаводу (відео)Так, на запитання УНІАН, в чому причина неприємного запаху у повітрі на лівому березі, Пантелеєв відповів: «Неприємний запах від аміаку з Бортницької станції аерації. Стосовно смогу, підвищення рівня гарі у повітрі – це пожежі торфовищ і сухої трави».

На уточнююче запитання, чому запах відчувається саме вночі, він відповів: «Зараз щось вигадувати дуже важко, чому запах саме вночі».

У свою чергу директор заводу «Енергія» додав: «Якщо чесно говорити (неприємний запах розповсюджує - УНІАН) - Бортницька станція аерації та торфовища, а метеорологічна ситуація, що склалася цими днями, посилює цей запах».

Він також запевнив журналістів та активістів, що завод «Енергія» не може бути джерелом смороду, оскільки сміття в котлах спалюється при температурі понад 800 градусів, тому вся органіка, яка є джерелом неприємного запаху на смітниках, згорає, а на виході з труби заводу - лише водяна пара та сполуки, які не мають запаху.

Читайте такожУ Москві знову з'явився сморід горілих торфяниківРазом з тим він визнає, що підприємство все ж забруднює шкідливими речовинами атмосферу, а для того, щоб мінімізувати ці викиди, потрібно встановити фільтри хімічного очищення диму. Робота з монтажу фільтрів на котлах розпочнеться у наступному році, якщо буде виділено фінансування, додав директор заводу.

«На сьогодні вже працюють електрофільтри, ми їх по черзі ремонтуємо. Вартість ремонту одного - 10 мільйонів гривень. Вони відбирають пил зі сміття, що спалюється. Але це пил. Щодо хімічного очищення диму, то ми маємо комплексну програму, за якою маємо побудувати систему хімічного очищення димових газів. Ми почали цю роботу у 2018 році. Вже є проект. В кінці цього року будуть оголошені торги на виконання робіт зі вставлення фільтрів. Коли вони запрацюють, то ми будемо відповідати европейським нормам за викидами. Ці роботи коштують недешево - понад 700 мільйонів гривень», - сказав Крикун.

Він також додав, що, у разі виділення цих коштів, в наступному році два з чотирьох котлів обладнають фільтрами, а у 2021 році - ще два.

Окрім того він повідомив, що вчора на заводі поставили веб-камери: тепер кожен бажаючий може побачити на сайті компанії «Київтеплоенерго», як працюють котли, як завозять і завантажують сміття у них.

Як відомо, кілька останніх днів кияни повідомляють у соцмережах про неприємний запах гару та смог у повітрі на лівому березі столиці.