REUTERS

Світова метеорологічна організація (WMO) стверджує, що збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері перевищувала середньостатистичний приріст за останні 10 років. Рівні інших парникових газів, таких як метан й оксид азоту також демонстрували збільшення, ніж середній показник.

З 1990 року на Землі наслідки від забруднення парниковими газами посилилися на 43%. Як пояснює BBC, звіт WMO зосереджений на дослідженні концентрації газів, які сприяють глобальному потеплінню, а не просто кількості викидів.

Читайте такожМіністерство захисту навколишнього середовища назвало топ-20 забруднювачів повітря України

Відео дня

Різниця в тому, що викиди – це так кількість газів, які потрапляє в атмосферу від спалювання викопного пального. Концентрація ж – це те, що лишається у повітрі після низки процесів взаємодії між атмосферою, океанами, лісами й ґрунтами. Чверть усіх викидів вуглекислого газу поглинають моря, приблизно таку ж кількість поглинають ґрунти й дерева.

Використовуючи дані моніторингових станцій в Арктиці й по всьому світу, дослідники стверджують, що у 2018 році концентрація вуглекислого газу досягла 407,8 часток на мільйон. Хоча на рік раніше показник становив 405,5 часток на мільйон. Таке збільшення було вищим, ніж в середньому за останні 10 років. Загалом, така кількість газу в атмосфері становить 147% від рівня «до промисловості», зафіксованого в 1750 році.

Читайте такожThe Guardian: Російський «Газпром» в трійці найбільших винуватців кліматичної кризи

WMO також фіксує рекордні значення інших парникових газів включно з метаном й оксидом азоту. Понад 40% метану потрапляє в повітря з природних джерел, таких як болота. На людську діяльність припадає 60% включно з тваринництвом, плантаціями рису й сміттєзвалищами. Концентрація метану в атмосфері тепер сягає 259% від рівня до промисловості. А його приріст за попередній рік був вищим, ніж в середньому щороку за останнє десятиліття.

Найбільше вчених тривожить, що загальний вплив усіх концентрацій газів у атмосфері теж суттєво посилився. Загалом, у порівнянні з 1990 роком, цей вплив став сильнішим на 43%. Жодних ознак того, що процес цього посилення припинився, немає.

Читайте такожLos Angeles Times: Глобальне потепління може відкрити "гробницю" ядерних відходів

«Ніщо не вказує на сповільнення чи скорочення у концентрації парникових газів в атмосфері, попри всі зобов’язання згідно з Паризькою угодою про кліматичні зміни», - сказав генеральний секретар WMO Петтері Таалас.

«Варто нагадати, що востаннє Земля переживала подібну концентрацію вуглекислого газу приблизно 3-5 мільйонів років тому. В ті часи на планеті було тепліше на 2-3 градуси, а рівень моря на 10-20 сантиметрів вищим», - додав він.