Екологи попередили про можливе зникнення деяких видів жуків-світляків / фото pikabu.ru

Існування деяких видів світляків опинилося під загрозою через штучне світло, втрату місць існування та пестициди.

Як пише ТСН, про це повідомляє CNN із посиланням на дослідження учених з американського університету Тафтса.

Читайте такожУ Польщі вирішили вирубати 188 тисяч кубометрів лісу у Біловезькій пущі, екологи б'ють на сполох

Відео дня

"Втрата середовища проживання призводить до зникнення багатьох видів дикої природи, при цьому страждають світляки, оскільки їм потрібні певні умови навколишнього середовища", - розповіла співавторка дослідження Сара Льюїс.

Екологи наголошують, що найбільше світляки страждають через втрату природнього середовища існування та штучне світло. 

"Крім того, що штучне світло порушує природні біоритми, навіть наші власні, воно впливає на розмноження світляків, - заявив співавтор дослідження Авалон Оуенс. - Світляки приваблюють партнерів за допомогою біолюмінесценції - їхньої здатності світитися. А шутчне світло заважає цьому процесу".

За даними дослідження, понад 23% суходолу сьогодні освітлюються із допомогою ліхтарів.

Ще однією загрозою для світляків учені вважають пестициди. 

"Світляки, мабуть, більш вразливі до забруднень, ніж інші комахи", - сказав професор біології в університеті Сассекса у Великобританії Дейв Голсон.

Екологи додають, зацікавленість до світляків серед туристів також впливає на популяцію жуків. Так, у Японії, Тайвані та Малайзії відвідувачів розважають спостереженнями за "світловими шоу". Такі розваги стають дедалі більш популярними та приваблюють понад 200 тисяч відвідувачів на рік.

"Це впливає на кількість світляків у результаті, - заявляють автори дослідження. - Так, у Таїланді численні моторні човни під час руху річками руйнували мангрові дерева та розмивали береги, знищуючи місця існування світляків".

Раніше повідомлялося, що учені передрікають катастрофічні наслідки для Землі та людства через "комашиний Апокаліпсис". Дослідники приголомшили результатами першого глобального наукового огляду скорочення популяцій комах: понад 40% видів комах поступово зникають у всьому світі, а третина видів перебуває на межі повної загибелі.