Вміст продуктів горіння в Києві на постах спостереження був перевищений удвічі / УНІАН

Завтра у столиці рівень забрудненості повітря перебуватиме у межах норми.

Про це заявив начальник Управління екології та природних ресурсів Київської міськдержадміністрації Андрій Мальований, повідомили УНІАН у прес-службі КМДА.

16 та 17 квітня у повітрі у місті були перевищені показники вмісту діоксиду сірки, формальдегіду та діоксиду азоту. Північно-західний вітер приніс до Києва повітряні маси з осередків пожеж Житомирської та Київської областей.

Відео дня

Читайте такожЗабруднене повітря з Києва переміщується в інші регіони – Гідрометцентр

«Згідно з даними постів спостереження ЦГО ім. Бориса Срезневського, вміст продуктів горіння в Києві на постах спостереження був перевищений удвічі, а вміст діоксиду азоту – майже в чотири рази. Наразі спостерігається поступова нормалізація ситуації. Характер погоди 18 квітня не сприятиме розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі повітря», – зазначив Мальований.

Останні дані про стан атмосферного повітря також надав Центр громадського здоров’я Інституту Марзєєва. За їхньою інформацією, вміст дрібнодисперсного пилу в повітрі Києва перебуває в межах норми: PM 2,5 - 32 мкг, PM 10 – 41 мкг. Учора ці показники перевищували у деяких проміжках часу в 4,5 раза.

Частинки такого розміру зазвичай виникають у результаті механічних процесів і перенесення найдрібніших частинок ґрунту вітром. Ці частинки, як правило, затримуються у верхніх дихальних шляхах і виводяться з організму під час кашлю.

Враховуючи ситуацію, фахівці закликають обмежити перебування на відкритому повітрі; тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці, при відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати; ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря; проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря; збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.

Рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Якщо з’являється задишка, кашель або безсоння, необхідно телефоном звернутися до лікаря.

Також у прес-службі нагадали про необхідність дотримуватися протиепідемічних заходів та обмежень. Зокрема, закликали не виходити з дому без нагальної потреби.

Як повідомляв УНІАН, протягом дня 16 квітня у повітрі у Києві був сильний запах продуктів горіння, спостерігалась задимленість.

У ДСНС пояснили, що це пов’язано з пожежами трав’яного настилу та лісової підстилки у Київській та Житомирській областях, дим від яких до столиці розносить вітер.

За інформацією прес-служби КМДА, внаслідок пожеж у Житомирській області і Зоні відчуження, а також пилової бурі ввечері 16 квітня у повітрі в Києві були зафіксовані значні концентрації шкідливих речовин, що виділяються внаслідок горіння.

Влада міста закликала жителів зачинити вікна та не виходити на вулицю.