Ілюстрація / REUTERS

Заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко прокоментував ситуацію з забрудненням повітря у місті Києві, зазначивши, що наявні показники оцінюються як некритичні для населення.

Як інформує Урядовий портал, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожЩо з повітрям: Київ залишається найбруднішим містом світу

Відео дня

“Станом на 17 та 18 квітня якість атмосферного повітря у столиці оцінюється такими значеннями: завислі речовини (пил та залишки горіння) перевищують граничну допустиму концентрацію у 2-4 рази, діоксид сірки, діоксид азоту, а також формальдегід перевищують гранично-допустимі значення у 2-3 рази. При цьому оксид вуглецю знаходиться в межах нижче ГДК”, - сказав він.

Прокопенко зауважив, що такі показники є характерними для весняного періоду, окрім завислих речовин, та оцінюються як некритичні для населення.

“Найбільше значення забруднення атмосферного повітря, як правило, спостерігається у нічні та особливо ранні години. Тому у цей час необхідно обмежити перебування на вулиці та не відкривати вікна. Ці забруднення, які спостерігаються у місті Києві, є наслідком переміщення повітряних мас з території Житомирської області. Найближчими днями північно-західний напрям вітру збережеться. Вже 20-22 квітня вітер змінить напрям на північний і в ці дні очікується зменшення впливу на забруднення в Києві”, - підсумував він.

Також Прокопенко вкотре наголосив, що забруднення повітря у столиці не пов’язане з пожежами у зоні відчуження.

Як передає прес-служба Офісу президента, про це також під час щоденної наради президенту України Володимиру Зеленському повідомив і голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Президенту України повідомили, що загрози стратегічним об'єктам Зони відчуження, таким як «Укриття», сховище радіаційних відходів тощо, немає.

«На Житомирщині ж горить лісова підстилка, залишки деревини та очерет», - йдеться у повідомленні.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій поінформували, що найближчими днями опадів не передбачається, а ДСНС створила резерв сил на випадок ускладнень. На початку наступного тижня вітер змінить напрямок на північний, очікується зменшення впливу займань на забруднення повітря в столиці.

«Головне, що вогонь не розростається і вдається його побороти. Стежте за тим, чи потребує хтось допомоги чи евакуації», - сказав Зеленський.

За даними міжнародного рейтингу за індексом якості повітря QIAir, якість повітря у Києві залишається на низькому рівні. Станом на 17:00 18 квітня українська столиця знаходиться на третьому місці у світі.

скріншот www.iqair.com

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. Найбільші площі охоплені вогнем в Овруцькому спецлісгоспі поблизу митного посту Виступовичі.