Радіаційний фон у столиці та області - у межах норми / Фото: ДСНС

За останню добу в екосистемах Києва та області зафіксовано 37 пожеж трав’яного настилу.

Про це повідомили в Управлінні з питань цивільного захисту Київської міської державної адміністрації.

У Києві сталося 4 пожежі трав’яного настилу загальною площею 1,3 га, наразі всі вони ліквідовані.

Відео дня

«Пожежі відбувалися: Деснянський район -700 кв. м; Голосіївський район - 500 кв. м; Дарницький район - 50 кв. м; Святошинський район - кв. 50 м», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожЩо з повітрям: Київ залишається найбруднішим містом світу

У Київській області зафіксовані 33 осередки пожеж трав’яного настилу площею 26,8 га.

Горять також і торф’яники: Обухівський район, с. Великі Дмитровичі - 0,4 га; Вишгородський район с. Нижня Дубечня - 0,2 га.

Окрім того в КМДА зазначають, що за інформацією ДСНС, продовжуються гасіння окремих осередків тління трав’яного настилу в Житомирській області. На території Виступовицького лісництва площа пожежі становить близько 2 тис. га. А на території Бережестського лісництва поблизу с. Бережесть - близько 700 га.

У Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення продовжується гасіння пожеж на території Корогодського, Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв. Тут спостерігається тління трав’яного настилу, пеньків та деревини в осередках пройдених вогнем.

Радіаційний фон у столиці та області - у межах норми. Середній радіаційний фон у Києві складає 0,011 мР/год (норма – 0,030мР/год); у Київській області 0,014 мР/год (норма – 0,030 мР/год).

«У повітрі столиці зафіксовано продукти горіння. Вміст діоксиду сірки, формальдегіду та діоксиду азоту перевищений. Тож фахівці просять не виходити на вулицю без нагальної потреби, тримати вікна зачиненими та споживати більше рідини», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожУ Чорнобилі продовжується тління дерев, а в Житомирській області горить понад 2 тисячі гектарів

Як пояснили в Управлінні екології та природних ресурсів, в осередках пожеж навколо Києва відбувається тління та горіння сухої трави та лісового опаду. Пожеж досить багато, як і точок тління, і звідти надходить до атмосфери міста досить значна кількість продуктів горіння.

Згідно даних автоматичної станції AQT 420 «VAISALA» Київського національного університету імені Тараса Шевченка вранці 18 квітня було зафіксоване коливання монооксиду вуглецю і перевищення ГДК в 0,5 рази.

Останні дані про стан атмосферного повітря також надав Центр громадського здоров’я Інституту Марзєєва. Згідно з їх інформацією, вміст дрібно дисперсного пилу у повітрі Києва: PM 2,5 - 127 мкг, PM 10 - 126 мкг.

Як повідомляв УНІАН, заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко прокоментував ситуацію з забрудненням повітря у місті Києві, зазначивши, що наявні показники оцінюються як некритичні для населення.