REUTERS

Про це повідомила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), що є спеціалізованою установою ООН.

"Стрибок" в концентрації СО2, за даними ВМО, посилається на висновки Національного управління США з дослідження океанів і атмосфери, стався почасти внаслідок природного феномена Ель-Ніньо. При цьому попереднє найбільш значне підвищення концентрації двоокису вуглецю спостерігалося в атмосфері в 1998 році, який також був відзначений сильним Ель-Ніньо.

Читайте такожГеофізики представили катастрофічний сценарій майбутнього Землі

Відео дня

ВМО також звертає увагу на проведені обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях вимірювання, згідно з яким протягом 2015 року концентрація СО2 різко збільшилася - на 3,05 частини на мільйон. Це найвище зростання за останні 56 років спостережень. Як наголошується в повідомленні ВМО, такий розвиток ситуації має "істотне значення", оскільки обсерваторія Мауна-Лоа "є найстарішою станцією в світі, яка веде безперервні вимірювання в атмосфері".

Читайте такожЯк старішатиме населення світу

Як пояснив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас, "вплив Ель-Ніньо на концентрацію СО2 - це природний і відносно недовго живе феномен". Однак діяльність людини є довгостроковим драйвером викидів парникових газів". "У нас є можливість і обов'язок це припинити", - зазначив він.

У ВМО нагадують, що протягом останніх 10 років кількість двоокису вуглецю в атмосфері збільшувався щорічно в середньому на 2 частини на мільйон.