Фото novosti.dn.ua

Про це повідомляє прес-служба Державної екологічної інспекції України.

"Слід зазначити, що після запровадження Урядом постанов № 491 від 07.07.2015р "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України" та 492 від 07.07.2015р "Про внесення змін до Правил охорони внутрішніх морських вод і територіального моря України від забруднення та засмічення", Державна Азовська морська екологічна інспекція має здійснювати екологічний контроль судна виключно у випадках, коли з нього скидаються видимі плавучі частки або з’являються видимі сліди нафти чи інших забруднюючих речовин. Скасовано, зокрема, комісійний контроль на борту суден. Таким чином, наші держінспектори не можуть діяти на випередження, стежити за недопущенням подібних випадків у майбутньому, а лишень фіксують забруднення моря, які вже сталися", - пояснюють в Держекоінспекції.

Фото novosti.dn.ua

Повідомляється, що про перший випадок, що стався 12 липня, інспекторам Азовської екологічної інспекції стало відомо від небайдужих маріупольців.

Відео дня

"Важливо, що капітан теплоходу "Капітан Білоусов" повідомив черговому диспетчеру адміністрації Маріупольського морського порту про забруднення морської акваторії навколо даного судна 12 липня о 20:34. А ось адміністрація ТОВ "СРЗ" повідомила про це аж вранці наступного дня. Наші інспектори відразу ж прибули на місце події в складі спеціальної комісії. Нею було зафіксовано роботу нафтосміттєзбірника № 69 з локалізації та ліквідації наслідків забруднення морської акваторії, а також – роботу теплоходу "Савона", який застосовував на місці забруднення сорбент", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, зазначають в екоінспекції, з боку і ТОВ "СРЗ", і ДП МФ "АМПУ" порушено численні вимоги чинного законодавства України. Керівникам ТОВ "СРЗ" та ДП МФ "АМПУ" було надано приписи для усунення даних порушень. У разі їх невиконання винні будуть притягнуті до відповідальності згідно з діючим законодавством України.

"На жаль, самого винуватця цього забруднення Азовського моря знайти досі не вдалося". – констатують у відомстві.

Фото novosti.dn.ua

При цьому, як зазначається, другий вилив нафтопродуктів відбувся в ніч з 21 на 22 липня.

"У цьому випадку і адміністрація морських портів України, і адміністрації ТОВ "СРЗ" співпрацювали із інспекторами нашої інспекції та всіляко сприяли розслідуванню. Спеціальній комісії, до складу якої увійшли і інспектори ДАМЕІ вдалося знайти джерело порушення. Ним виявилося риболовецьке судно "М. Нардеков", власником якого є ТОВ "РИФ". Найближчим часом винуватців надзвичайної події буде притягнено до адміністративної відповідальності. Також буде розраховано та пред’явлено претензію щодо сплати шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, на Київщині у річку Стугна потрапила невідома речовина, через що вода почервоніла і пахне ацетоном.