На Волині рахують бобрів / фото ua.depositphotos.com

У національному природному парку "Цуманська пуща" у Волинській області науковці вирішили провести перепис бобрів. Такий масштабний підрахунок тут проводять уперше. 

Читайте такожВб’єш бобра – не матимеш добра. Чому бобри стали загрозою для Волині

Як йдеться в сюжеті ТСН, це вирішили зробити для того, аби дізнатися точну популяцію цих тварин і чи скорочується вона. Наразі це дійсно дуже актуально, оскільки в останні роки в Україні спостерігається посуха, а від зневоднення річок порятувати можуть саме бобри. Екологи кажуть: попри поширену думку, що бобри - руйнівники, насправді, природі від них більше користі, аніж шкоди.

Втім, щоб потрапити до бобрів, спочатку до них треба проїхати непрохідними дорогами, а потім ще пролізти через хащі. Де екологи шукають бобрів і як це відбувається, дивіться у сюжеті.

Проблема зневоднення річок в Україні

  • Протягом останніх років в Україні дедалі помітнішою стає проблема висихання річок. Частково це викликано антропогенним впливом, а частково - змінами клімату на планеті.
  • Приміром, цьогоріч за карантином українці й не помітили, що в країні не було традиційного для весни водопілля. Наприклад, на Чернігівщині рівень води у Десні тоді знизився до критичних відміток
  • Через теплі та малосніжні зими водоймам просто немає чим заповнюватися. І синоптики вже попереджають, що наступна зима буде такою ж, как і попередня - без снігу, хоч і з дощами.
  • При цьому екологи попереджають: кліматичні межі природних зон зміщуються на північ, тому в майбутньому в Києві буде степовий клімат, характерний нині для південної частини України.