REUTERS

Дослідження крижаних щитів Камчатки і Гренландії можуть дати вченим величезну кількість нової інформації про кліматичні зміни минулого, тому що лід зберігає в собі бульбашки таких газів, як метан і вуглекислий газ, пишуть Метеовести.

Були взяті керни - зразки льоду, і фахівці звернули особливу увагу не тільки на гази, але і на органічні молекули, що збереглися в льоді, - залишки рослин, ґрунту, біомаси і вулканічного попелу.

Читайте такожАрктика зникає на очах: площа морського льоду досягла річного мінімуму (фото)

Відео дня

Порівнявши набори подібних частинок в льодах Камчатки і Гренландії, вчені виявили, що вони здебільшого мають спільне походження — велика частина вулканічного попелу і рослинних частинок потрапили під кригу і того й іншого регіону з Азії. Це означає, що між цими далекими куточками Землі є пряме «повітряне сполучення».

Авторам дослідження вдалося з'ясувати, що протягом останніх 450 років концентрація органічної пилу досягала максимуму в ті періоди, коли коливання арктичної осциляції — індексу зміни тиску на рівні моря на північ від 20° пн. ш., характеризує аномалію тиску в Арктиці і є одним з основних факторів, що визначають характер погоди Північної півкулі протягом зимового періоду, - були на піку своєї активності.

Читайте такожВчені розповіли про клімат в майбутньому: Землю чекають часті посухи і снігопади

Як стверджують вчені, отримані дані допоможуть не лише краще вивчити кліматичні зміни минулого, але і передбачити подальшу еволюцію клімату в Арктиці.

Якщо врахувати, що прискорене «засмічення» Арктики відбувалося в періоди з відносно теплою і м'якою погодою, можна зробити висновок, що зараз Азія буде «забруднювати» Арктику з підвищеною швидкістю. Темні частинки органічної пилу будуть краще поглинати тепло сонячних променів та ефективніше прогрівати сніг і лід. Якщо таке справді станеться, то швидкість глобального потепління може стати ще більшою, підсумовують вчені, а північна полярна шапка почне танути ще швидше, ніж сьогодні.