Ілюстрація / REUTERS

Внаслідок пандемії COVID-19 у світі спостерігають погіршення екологічних умов, а зокрема суттєве засмічення навколишнього середовища.

Про це повідомляється на сайті Організації Об'єднаних Націй.  

"Наші вулиці, пляжі та океани постраждали від цунамі відходів COVID-19, включно із захисними масками для обличчя, рукавичками, пляшками від дезінфекторів для рук та упаковками від їжі", - йдеться у повідомленні. 

Відео дня

За словами директорки Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) Памели Кок-Гамільтон, ще до пандемії забруднення пластиком було "однією з найбільших загроз для нашої планети", а "раптовий бум" вжитку засобів захисту проти коронавірусу "значно погіршив ситуацію".

Читайте такожНаслідки пандемії: рукавички та маски заполонили Середземне море (фото)

До прикладу, кажуть в ООН, потреба у дотриманні соціальної дистанції призвела до "величезної кількості пластикових відходів", оскільки люди по всьому світу щодня замовляли доставку їжі. Так, лише у Сингапурі, де проживають 5,7 млн людей, впродовж восьми тижнів карантину на сміттєзвалища потрапили 1 470 додаткових тонн пластикових відходів, зокрема одноразових упаковок від продуктів.

Зазначається, що приблизно 75 % "коронавірусного пластику", найімовірніше, стануть відходами, що "забиватимуть сміттєзвалища та плаватимуть у морях". 

Водночас, додали в ООН, через карантинні заходи, запроваджені у багатьох країнах для боротьби з поширенням пандемії COVID-19, викиди парникових газів у світі скоротилися на 5%.

Наголошується, що світові продажі одноразових масок злетіли з приблизно 800 млн доларів в 2019 році до 166 млрд доларів в 2020-му.

Раніше повідомлялося, що європейські науковці взяли багаторазову тканинну маску і просочили її спеціальним розчином, який знищує COVID-19.