Ілюстрація REUTERS

Інститут землеробства Національної академії аграрних наук (НААН) розробив детальну карту придатності земель для органічного землеробства в Україні.

Про це повідомляється на сайті НААН.

Фахівці НААН розділили природні зони України за еколого-генетичною придатністю для органічного виробництва. Землі поділили на дуже придатні, придатні, умовно придатні і малопридатні.

Відео дня

"Дані карти свідчать, що найбільш придатними для органічного землеробства є ґрунти в Харківській, Черкаській областях; частково - в Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Тернопільській", - сказано в повідомленні.

Читайте такожЕко Патруль підбив перші підсумки проекту з моніторингу атмосферного повітря в промислових містах

До малопридатних для органічного землеробства вчені віднесли території поблизу Чорнобиля, ґрунти в шахтарському регіоні - в основному на Луганщині, а також більшу частину Рівненської області.

Мапа придатності земель для органічного землеробства / Фото naas.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2019 року Кабінет міністрів України встановив детальні правила господарської діяльності у сфері органічного виробництва в Україні. Нові правила дадуть можливість знизити рівень забруднення атмосферного повітря, води і земель агрохімікатами, пестицидами та відходами тваринництва, а також сформувати якісні умови утримання деяких видів тварин.

Україна за підсумками 2019 року посiла перше мiсце в Європі і друге місце у світі за обсягами експортованої органічної продукції до Євросоюзу, піднявшись на дві сходинки у порівнянні з попереднім роком.