Піраміди Мерое, Судан / Фото REUTERS

Екстремальні погодні події, підвищення рівня моря та інші проблеми, пов'язані зі зміною клімату, загрожують знищенням безцінних культурних пам'яток, попереджає недавнє дослідження.

У своїй статті для журналу Azania науковці з Великої Британії, Кенії та США заявляють, що для порятунку цих об’єктів спадщини необхідне "значне втручання", пише BBC.

Читайте такожКаліфорнією пролетів вогняний смерч (відео)

Відео дня

Об'єкт всесвітньої спадщини в Судані - піраміди Мерое - опинилися під загрозою руйнації через повені річки Ніл. Повені на Нілі стаються щороку, але ніколи досі місцеві мешканці не бачили, щоб вода заходила так далеко.

Занепадає і значна частина міста Суакін, яке так само розташовано у Судані.  Його історія почалась три тисячі років тому, коли єгипетські фараони перетворили стратегічно розташований порт на ворота для торгівлі.

"Ми знаємо, що узбережжя Червоного моря зазнає впливу у найближчі десятиліття, а це означає, що те, що збереглося до сьогодні, буде втрачено", - каже професорка Джоан Кларк з британського університету Східної Англії. Вона працює над дослідженнями, аби кількісно визначити швидкість підвищення рівня моря та ерозії узбережжя.

Старе місто Ламу — це найстаріше та найкраще збережене поселення народу суахілі у Східній Африці, за даними ЮНЕСКО. Однак Ламу сильно постраждало від відступу берегової лінії, тобто втратило природний захист, який колись створювали пісок і рослинність. Це частково стосується зміни рівня моря, але професорка Кларк також звинувачує будівництво величезного порту Ламу на північ від Старого міста, "що знищує мангрові ліси, які захищають острів від повені".

Коморські острови, вулканічний архіпелаг між Африкою і Мозамбіком, мають кілька добре збережених пам’яток, зокрема старе місто і палац, який звели сотні років тому. Але це одне з місць, якому найбільше загрожує підвищення рівня моря в Африці. Згідно з дослідженнями, за помірних та високих глобальних викидів вуглецю значні частини африканського узбережжя затопить до 2100 року.

Читайте такожДим видно з космосу: через масштабні лісові пожежі якість повітря у США називають найгіршою в світі (відео, фото)

Прибрежні порти та замки Гани засновані між 1482 і 1786 роками, тягнуться вздовж узбережжя на 500 км. Професорка Кларк каже, що деякі приклади такої архітектури як форт Принценштайн у місті Кета, східна Гана, змиваються в море.

Наскельні малюнки в долині Твіфелфонтейн (Намібія) можуть бути втрачені через збільшення вологості повітря, яка створює умови для поширення грибів та мікробів на скелях. ЮНЕСКО описує цю пам'ятку як "масштабний та високоякісний запис ритуальних практик спільнот мисливців та збирачів у цій частині півдня Африки впродовж двох тисяч років".

Приблизно 2000 глиняних будівель міста Дженне (Малі) також можуть бути втрачені. Місто було заселене з 250 року до нашої ери. Наразі зміна клімату вплинула на наявність високоякісної глини, яку використовували мешканці для своїх будівель.

Зміна клімату та стан екології у світі

П’ята частина диких видів тварин та рослин перебуває під загрозою зникнення вже у цьому столітті.

Експерти WWF наголошують, що наслідки зміни клімату, які торкнулися криланів та гризунів, засвідчують, наскільки швидко зміна клімату може призвести до значного скорочення популяцій, а також попереджають про приховану загрозу для інших видів.

У звіті також йдеться, що розміри популяцій ссавців, птахів, риб, земноводних та плазунів катастрофічно зменшилися в середньому на 68% з 1970 року.