Ілюстрація / REUTERS

18 березня, через тиждень після того, як ВООЗ оголосила пандемію  коронавірусу, голова найбільшої групи США з лобіювання у сфері виробництва пластику Тоні Радошевський відправив секретарю американського Департаменту охорони здоров'я Алексу Азару грізного листа.

В ньому він писав, що заборони одноразових речей роками запроваджувалися в містах і штатах. Але коронавірус загрожує життю і добробуту американців. Тож пора з цим покінчити.

"Одноразові пластикові продукти - найбільш гігієнічний вибір для багатьох цілей, особливо якщо йдеться про споживання і транспортування їжі, купленої в ресторані чи продуктовому магазині", - цитує листа Bloomberg.

Відео дня

Читайте такожПолітики піаряться та маніпулюють на темі охорони довкілля – розслідування

"Ми просимо департамент виступити проти заборон на такі продукти через ризик для безпеки суспільства і щоб допомогти зупинити поспішну заборону цих продуктів", - писав Радошевський.

Лобісти пластику були повсюди під час пандемії, розхвалюючи роль, яку зіграли одноразові речі в захисті продуктів, медиків і цілих сімей. Ранні цифри вказують на те, що їхні зусилля не були марними. В квітні німецька компанія Ineos Styrolution Group і американська Trinseo зафіксували велике зростання продажів у їхніх відділеннях, які займаються виробництвом засобів для охорони здоров'я і упаковок для продуктів.

"Ці компанії скористалися моментом, щоб практично повернути назад такі речі, як пластикові пакети", - сказав адвокат Центру з міжнародного законодавства щодо довкілля Стівен Фейт.

"Деякі аналітики говорять про необхідність замотувати все у пластик, навіть банани. І це саме те, що просуває ця індустрія", - додав він.

Це різкий розворот для сектору, який ще кілька місяців тому здавався парією. Під тиском інвесторів й споживачів компанії ставили собі за мету скоротити залежність від пластикових упаковок. Такий курс взяла навіть Coca-Cola, яку група Break Free From Plastic два роки поспіль називала найбільшим забруднювачем довкілля. Більше 125 країн запровадили певні заборони на пластик. Про це свідчить звіт програми з питань довкілля ООН й Інституту світових ресурсів.

Читайте такожВчені знайшли рішення проблеми переробки пластику в купі гнилого листя

Зміна в підході відбулася частково через усвідомлення, що використання пластику виходить далеко за межі можливостей переробки. Якщо папір розпадається легко самостійно, що у випадку пластика потрібні дорогі хімікати. Багато продуктів з нього включно з плівкою, з якої роблять пакети для супермаркетів взагалі неможливо переробити.

Труднощі з переробкою пластику тривалий час вдавалося ігнорувати. Адже Китай просто взяв все це на себе. З 1992 до 2017 року країна отримала приблизно 45% всього пластику у світі, який можна переробити. Але за 25 років Китай вичерпав свої можливості. Велика частина з того, що він отримував від інших країн, була надто забруднена для повторного використання. А китайське населення тепер генерує більше пластикового сміття, ніж може переробити.

Читайте такожУ Києві відкриють пункти прийому використаних масок - депутат

Програми переробки намагалися поглинути надлишкові об'єми й були ослаблені поширенням коронавірусу. У США міста Фаєтвіль, штат Арканзас, Далтон, штат Джорджія, й інші менші міста вирішили, що переробка не обов'язкова або що загроза заразитися через багаторазовий посуд надто велика, щоб ризикувати. В цей же час, мережі, такі як Starbucks і Dunkin оголосили про тимчасову заборону приносити в свої заклади особисті багаторазові чашки. Штат Нью-Йорк відклав заборону на пластикові пакети, яка повинна була набути чинності з першого березня. Спочатку запуск заборони відклали до 15 травня, а потім - до 15 червня.

Активісти, які боролися з пластиком, були приголомшені такими подіями. Колишній адміністратор Агенції з захисту довкілля США Джуді Енк каже, що, звісно, громадське здоров'я на першому місці. Але, будучи засновницею проекту Beyond Plastics, вона сумнівається, чи справді одноразові чашки можуть захистити людей. Наприклад, паперові гроші вже давно мають погану славу великого розповсюджувача зарази.

"То що, Starbucks тепер не буде приймати готівку?" - каже вона.

Читайте такожУ Міненерго закликали Раду прискорити ухвалення законопроекту про заборону пластикових пакетів

Bloomberg визнає, що пластик справді виконує важливі функції у суспільстві, а особливо в сфері охорони здоров'я. Одноразові хірургічні рукавички, голки, інсулінові шприци, катетери і крапельниці скоротили ризик зараження й спростили операції в лікарнях, вирішивши проблему стерилізації. Але дослідження активності вірусу на різних поверхнях показали, що на пластику він лишається небезпечним довше, ніж на інших поверхнях, особливо у порівнянні з картоном, який легко переробляти.

Найбільшим фактором, який визначить, чи відвоює одноразовий пластик свої позиції після пандемії COVID-19, буде ціна на нафту. Останнім часом вона обвалилася під дією подвійного удару з боку карантину й нафтової війни між Росією і Саудівською Аравією.