Ілюстрація / REUTERS

Викиди вуглекислого газу від світової енергетики в 2018 році зросли на 1,7 відсотка, до 33,1 мільярда тонн внаслідок рекордного за десятиліття зростання попиту на енергію.

Про це повідомило Міжнародне енергетичне агентство (IEA) у черговій доповіді, передає N+1.

Спалювання викопного палива й деякі інші промислові процеси призводять до викидів у атмосферу парникових газів - через це, як вважають вчені, за останнє сторіччя спостерігається зростання глобальної середньої температури та зміна клімату. В минулому році ВМО попередила, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі в черговий раз оновила рекорд, досягнувши 405,5 мільйонних часток за обсягом в 2017 році.

Відео дня

Читайте такожЗабруднення повітря зменшило середню тривалість життя людей майже на два роки

За оцінками IEA, майже дві третини рекордного з 2013 року зростання викидів припало на електроенергетику. Крім того, 85 відсотків глобального зростання припало на Китай (зростання викидів на 2,5%), Індію (зростання на 4,8%) і США (3,1%), у той час, як у Німеччині, Японії, Мексиці, Франції і Великій Британії викиди знизилися. Приріст викидів у 560 мільйонів тонн порівнянний із загальним обсягом викидів парникових газів від міжнародного авіаційного сектору. Середня концентрація CO2 в атмосфері, за даними агентства, зросла до 407,4 мільйонних часток за обсягом.

Більша частина приросту припала на вугільні електростанції, викиди від яких зросли на 2,9 відсотка, або 280 мільйонів тонн, і вперше перевищили 10 мільярдів тонн.

Тим не менш, одночасно із зростанням споживання вугілля активізувався й перехід із вугілля на газ, що знижувало вуглеродоємність енергетики (за рахунок глобального переходу вдалося уникнути викидів 95 мільйонів тонн вуглекислого газу).

Перехід на поновлювані джерела енергії дозволив уникнути 215 мільйонів тонн викидів CO2, переважно в Китаї та Європі, оскільки виробництво електроенергії від відновлювальної еренгетики зросла більш ніж на 7 відсотків.

За даними агентства, середня вуглеродоємність світового виробництва електроенергії в 2018 році дорівнювала 475 грамам CO2 на кіловат-годину, що на 10 відсотків нижче, ніж у 2010 році.