Ілюстрація \ REUTERS

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) випустила доповідь про те, що фізичний та економічний вплив глобального потепління наростає.

Читайте такожМінприроди склало рейтинг найбільших ворогів довкілля серед українських підприємств

В основі цього впливу лежать безпрецедентно високі рівні надходження парникових газів в атмосферу, про які повідомляло МАГАТЕ у звіті за 2018 рік, передає Бі-бі-сі. Споживання енергії в усьому світі зросло за минулий рік на 2,3%. Це найшвидший ріст на десятиліття. До цього енергоспоживання стримувалося наслідками фінансової кризи 2008-2009 років, але в минулому році вони перестали діяти.

Відео дня

70% цієї енергії було вироблено за рахунок спалювання викопних ресурсів, в основному вугілля. Зокрема, в Азії діють сотні відносно недавно побудованих теплових вугільних електростанцій.

За даними МАГАТЕ, вони викинули в минулому році рекордний обсяг вуглекислого газу - більше 10 млрд тонн. Всього ж викиди парникових газів на планеті досягли рекордного показника - 33,1 млрд тонн. Це рівноцінно приросту в 1,7%, що набагато перевищує середній приріст з 2010 року.

Доповідь ВМО цього року є 25-ю за рахунком, починаючи з 1993 року. Тоді рівень вуглекислого газу в атмосфері був 357 частин на мільйон. З тих пір він зріс до 405,5 частин/млн і продовжує швидко рости.

Це призводить до розігрівання атмосфери - 2018 рік виявився четвертим за рекордним показникам, зафіксованим за всю історію спостережень. Середня температура на планеті майже на 1 градус Цельсія перевищила той же показник за період 1850-1900 років.

Роки між 2015 і 2018 виявилися найтеплішими на всю історію спостережень.

"Ми знаємо, що якщо існуюча тенденція зростання концентрації парникових газів продовжиться, це призведе до зростання глобальної температури на 3-5 градусів", - каже професор Саманта Хепбурн, директор Центру природних ресурсів в Університеті Дікін в Австралії.

Особливу тривогу вчених викликає стан світового океану. Більше 90% енергії, яку утримують парникові гази, поглинається водами світового океану.

За даними ВМО, у 2018 році енергонасиченість води на глибинах до 700 м, досягла рекордної позначки.

Зростає і рівень моря: в 2018 році це зростання було на 3,7 мм вище, ніж за попередній рік.