Танкер зазнав аварії в листопаді минулого року / фото УНІАН

В Одесі збитки від витоку нафтопродуктів з аварійного танкера «Делфі», який зазнав аварії в 2019 році, вже досягли $20 тисяч.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в ефірі одного з всеукраїнських телеканалів заявив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

За його словами, екоінспектори проводять щоденний моніторинг стану морської води, зокрема, на наявність і кількість у ній нафтопродуктів. Також Держекоінспекція розраховує суму збитків, яка в подальшому буде стягнуто з судновласника.

Відео дня

Читайте такожЗатонулий в Одесі танкер "Делфі" можуть порізати на місці аварії

«ДЕІ в Одеській області нарахувала вже близько 20 тис. дол. (збитків - УНІАН). Методика нарахування регламентує близько 280 дол. за кілограм нафтопродуктів. Кожний витік нафти розраховується, й усі дані передаються правоохоронним органам, які здійснюють слідство та процесуальне провадження з приводу збитків, завданих державі та природі загалом», - заявив чиновник.

Він пояснив, що остаточні збитки будуть відомі лише після евакуації танкера з міського пляжу. У зв'язку з тим, що танкер поки залишається на місці, ще можливі витоки нафтопродуктів із відсіків і машинного відділення.

«Тому остаточну суму збитків буде нараховано за результатами завершення робіт із підйому та буксирування судна», - зазначив Мальований.

Читайте такожОбірвалися троси: в Одесі знову не змогли підняти аварійний танкер "Делфі"

Він акцентував, що, якщо судно доведеться розрізати на місці катастрофи (на пляжі), це може завдати довкіллю ще більшої шкоди.

Чиновник повідомив, що за період із моменту аварії, приблизно 30 днів інспекція фіксувала перевищення гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів: від 1,5 до 150 разів.

Найвищі показники забруднення були в перші дні після аварії та під час штормів. Деякі розливи відбулися під час спроб підняти танкер.

«У дні, коли фіксувались перевищення вмісту нафти, ми інформували населення, громаду, ОДА, що купатися небезпечно в районі пляжу «Дельфін», - зазначив чиновник.

Він також нагадав, що за санітарно-епідеміологічні норми пляжів відповідає Держпродспоживслужба, яка здійснює моніторинг піску та води в акваторії Чорного моря. Тому питання, чи можна сьогодні купатися на пляжі «Дельфін», біля затонулого танкера, доречно адресувати до цієї організації.

Читайте такожВ Одесі стався витік нафтопродуктів з затонулого танкера Delfi (фото)

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси, на пляжі «Дельфін», зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Внаслідок аварії було забруднено узбережжя, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа.

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілим. Пізніше Адміністрація морпортів дозволила судновласнику прибрати з пляжу танкер до 20 липня. Однак судно так і не прибрали з узбережжя в обіцяні строки.

Спроби компанії-підрядника 18 і 25 липня підняти «Делфі» за допомогою буксирів завершились невдачею - троси не витримали навантаження.

АМПУ 23 липня оголосила тендер на роботи з евакуації з пляжу «Делфі», кінцевий строк подачі пропозицій - 28 серпня, вартість - майже 24 млн 682 тис. грн.

Підрядник судновласника заявив про продовження операції з підйому судна, але 26 липня на екстреному засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та НС Одеської ОДА ухвалено рішення про визнання ситуації з «Делфі» надзвичайною. Судновласнику відмовили в продовженні робіт.