Мастильна пляма може завдати шкоди річній фауні на великі суми / zik.ua

Через витік мастил з Добротвірської ТЕС (Кам’янка-Бузький район на Львівщині), яка є структурним підрозділом ПАТ «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, назріває міжнародна екологічна проблема. Про це повідомив у коментарі виданню Leopolis.news керівник Добротвірського рибзаводу Роман Депа.

За його словами, двокілометрова пляма з мастил вкрила поверхню води по всій ширині семикілометрового каналу (25 м) та тягнеться до Західного Бугу.

«Мені подзвонили місцеві жителі та розповіли про цей витік з Добротвірської ТЕС. Я відразу ж направив рибінспектора на місце та станом на 13:50 подзвонив у надзвичайну службу. Враховуючи масштабність проблеми, вона може перейти в міжнародний скандал», – розповів Депа.

Відео дня

Він наголосив, що вже 2 тижні триває нерест риби, тому мастильна пляма може завдати шкоди річній фауні на великі суми.

Читайте такожУ Фінляндії на АЕС стався витік радіоактивних речовин

Депа також розповів, що в гирлі каналу вже встановлено спеціальні бони, якими спробують забрати пляму з поверхні води.

«Спеціальними бонами спробують ліквідувати пляму, але якщо вона почне змішуватися з водою, то далі попрямує по Західному Бугу в Балтійське море», – зазначив Депа.

Представників ДСНС уже повідомили про проблему, проте наразі невідомо, як саме її вирішать.

У коментарі УНІАН в прес-службі Львівської ОДА повідомили, що 14 квітня працівники Держекоінспекції виїхали у Кам’янка-Бузький район, де, «за повідомленням громадських активістів, внаслідок витоку мастил забруднено водні ресурси».

«Спеціалісти встановили, що у скидному каналі Добротвірської ТЕС, який впадає у Добротвірське водосховище, на поверхні води є райдужна масляниста плівка. Поблизу села Руда плівка суцільно покриває водну поверхню. Спеціалісти лабораторії Держекоінспекції відібрали проби поверхневих вод для проведення досліджень», - повідомили у Львівській ОДА.

У прес-службі ДТЕК повідомили УНІАН, що 14 квітня 2017 року фахівцями хімічної лабораторій ДТЕК Добротвірської ТЕС відібрано проби води у контрольних створах в місці скиду теплообмінних вод з технічних каналів №1 та №2 у водосховище на річці Західний Буг.

Дані точки відбору проб встановлені Департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації

За результатами досліджень відібраних проб води, перевищень встановлених  ГДС (гранично допустимих скидів) не виявлено.   

Раніше у Норвегії стався витік на ядерному реакторі.