МГЗ / фото: svidok.info

Попри тиск влади і олігархічного капіталу, жителі Миколаєва продовжують боротьбу за свої права з власниками Миколаївського глиноземного заводу.

Про це написав експерт-економіст Олександр Охріменко на своїй сторінці в Facebook.

"З цікавістю стежу за миколаївським кейсом боротьби екоактивістів, що об'єдналися (навіть не так – простих громадян, яких життя змусило стати екоактивістами) проти Миколаївського глиноземного заводу. За словами місцевих жителів, МГЗ отруює екологію регіону і здоров'я людей, неправильно утилізуючи відходи свого виробництва протягом 30 років незалежної України. Слова і зібрані докази переконали суди кількох інстанцій і МГЗ зобов'язали виплатити аж 9,2 мільярда гривень компенсації. Це воістину революційний прецедент в українській судовій системі й доказ необхідності громадянам об'єднуватися заради захисту своїх прав", – вважає Охріменко.

Відео дня

За його словами, "пікантною деталлю в цій справі є те, що кінцевий власник МГЗ – російський олігарх Олег Дерипаска. А також те, що його сторону зайняв міністр юстиції Малюська, який звинуватив екоактивістів у "рейдерстві".

"Спайка олігархічного капіталу і держбюрократії – не новина для України. А ось успішна боротьба з ними з боку простих громадян – новина, та ще й яка. Попри тиск з моменту старту процесу, на самих активістів, на залякування людей їх підтримують, звинувачення самої організації, яку місцеві організували для боротьби за свої права – процес триває і дуже активно. В даному випадку, тиск на активістів позову проти МГЗ - спосіб впливати на правові рішення в державі. Тим цікавіше стежити за ходом справи", – написав експерт.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року громадська організація "Стоп шлам" подала позов до суду проти Миколаївського глиноземного заводу, вимагаючи відшкодувати більше 9,2 млрд гривень моральної шкоди за шкоду екології і здоров'ю людей, що наноситься сховищами червоного шламу. 

Навесні 2021 року були опубліковані результати судової інженерно-екологічної експертизи, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, яка встановила, що в червоному шламі є небезпечні речовини – сполуки шестивалентного хрому, сполуки міді, сполуки цинку, селену та його сполуки, кадмій та його сполуки, Меркурій та його сполуки, миш'як, свинець та його сполуки. Їх наявність може викликати отруйний, токсичний і екотоксичний вплив.

У травні 2021 року суд першої інстанції  визнав позов "Стоп Шлам" правомірним і присудив жителям Миколаєва 9,21 млрд гривень у якості компенсації. У вересні має відбутися розгляд апеляції, яку подав МГЗ. 

29 липня екологічні активісти зверталися до міжнародних екологічних організацій з відкритим листом, в якому закликали їх допомогти в боротьбі із загрозою екологічної катастрофи в Північному Причорномор'ї.