Експерт пояснив стрибок цін на цибулю / фото Medical Daily

Рекордні ціни на цибулю в Україні можуть знизитися вже в червні, коли на прилавках з'являться овочі нового врожаю.

Про це розповів глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, передає «Обозреватель». За його словами, нинішній стрибок цін викликаний тим, що українські аграрії відправили свій урожай на експорт.

Читайте такожМінсільгосп США підвищив прогноз урожаю зернових в Україні

Відео дня

"Минулого року ми не розуміли, чому морква коштує вдвічі дорожче, ніж банани, цього року ми не розуміємо, чому капуста коштує дорожче, ніж ананаси. Можливо, ми б борщ варили з бананів і ананасів, але, на жаль, у рецептуру входять саме морква, капуста і буряк. Щороку відбувається таке значне коливання цін, і капуста вже по 40 грн, а цибуля по 35 грн. Причини бувають різні, ми бачимо значні коливання в останні роки – в 70-100%", – зазначив Дорошенко.

Як пояснив економіст, стрибок цін на цибулю в 2019 році пов'язаний із тим, що держава не веде облік, скільки в Україні виробляють, споживають і експортують цього продукту.

"Раптом виявилося, що на початок зими 2019 року немає запасів ані капусти, ані цибулі, нам необхідно було її імпортувати... Що стосується цибулі, урожай був досить нормальний, але є одне "але". У два минулих роки ціна на цибулю була досить низькою, і тому в 2018 році аграрії зменшили посів під ці культури. Після цього з'ясувалося, що в ЄС цибуля не вродила. Ми почали експортувати свою цибулю до країн ЄС. Вивезли все, що було, і самі залишилися без цибулі", – зазначив він.

За словами Дорошенка, сьогодні українці їдять "узбецько-казахстансько-польсько-український борщ", який лише на 40-50% складається з вітчизняних продуктів, все інше – закордонне.

"Так буде до червня, коли ціна на наш вітчизняний продукт буде знижуватися через ранній врожай цих культур, які аграрії виростили не в серпні, а вже в червні. Тому ціна почне зменшуватися", – заявив він.

"Коли держава буде рахувати, скільки ми виробили і скільки з'їли, скільки експортували, тоді будемо знати баланс попиту і пропозиції. Зараз цього немає, і саме цього року причина в цьому", – додав експерт.