Ілюстрація REUTERS

Українські свинарі можуть знизити собівартість виробництва свинини до 25 гривень за кілограм й уникнути перевитрат завдяки введенню контролю витрат на всіх етапах виробництва і впровадження спеціального програмного забезпечення для ведення обліку.

Читайте такожВ Україні поменшало великої рогатої худоби

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор Центру підвищення ефективності у тваринництві Микола Бабенко.

Відео дня

"Собівартість, яку ми заявили - 25 гривень за кілограм не включає в себе лише відкати, порушення технологій і фальсифікацію кормів, ветеринарних препаратів та інших факторів, які призводять до перевитрат на виробництві", - сказав Бабенко.

За його словами, зростання собівартості свинини обумовлений тим, що продаючи партію свиней на м'ясокомбінат, свинарі, як правило, не знають її собівартістю, яку в цій галузі підраховують тільки в кінці року. При цьому контроль витрат на виробництві протягом усього року та інші заходи щодо зниження перевитрат на виробництво свинини дозволять залишити ціни на рівні існуючих і навіть трохи їх знизити.

"Значно знизити собівартість виробництва свинини можна, використовуючи спеціальні системи контролю та обліку. Серед них - розроблена Центром підвищення ефективності у тваринництві програма "ПігЦентр", яка дає можливість дізнатися собівартість вирощеної партії свиней одразу після продажу її на м'ясокомбінат", - наголосив Бабенко.

За його словами, зниження собівартості при виробництві свинини дозволить зробити цю галузь більш привабливою для інвестицій, що у свою чергу сприятиме будівництву нових свинокомплексів, нарощування поголів'я свиней і створення нових робочих місць у сільській місцевості.

Бабенко зазначив, що за минулий рік споживання свинини українцями зменшилося до 15 кілограмів на особу на рік за мінімальної фізіологічної норми в 30 кілограмів на особу щорічно через зростання собівартості виробництва цього виду м'яса.

Крім того, додав Бабенко, експерти Центру підвищення ефективності у тваринництві прогнозують відновлення експортного потенціалу в галузі шляхом збільшення попиту на свинину в Китаї, а також її дефіциту на світових ринках і зростання світових цін на цю продукцію у 2019 році.

Як повідомляв УНІАН, за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, вартість м'ясного кошика за 2018 рік зросла на 11%, до 575 гривень. Зокрема, свинина подорожчала на 6% - до 115 гривень/кілограм.