Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України на засіданні 29 вересня прийняв розпорядження, яке є першим кроком до створення механізмів фінансування здешевлення кредитів, залучених на придбання земель сільськогосподарського призначення, після скасування мораторію на їх продаж.

Читайте такожКабмін подав в Раду законопроект про відкриття ринку землі в Україні

Про це під час брифінгу повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Відео дня

"Ми вчора прийняли розпорядження, перший крок до створення механізмів фінансування здешевлення кредитів для купівлі земель сільськогосподарського призначення для виробників сільськогосподарської продукції", - сказав Гончарук.

Він зазначив, що це окремий документ, який є першим кроком для того, щоб наступного року, у разі проведення земельної реформи, Кабмін встиг створити всі необхідні інструменти, які дозволили б компенсувати аграріям частина кредитів або іншим чином сприяли здешевлення ресурсів для тих, хто хоче взяти участь у ринку землі.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 25 вересня затвердив перший законопроект про відкриття ринку землі та подав його у Верховну Раду.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Кабінет міністрів планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

В кінці грудня 2018 року Верховна Рада подовжила чинний з 2001 року в Україні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.