Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський вносить до Верховної Ради законопроект про лібералізацію у сфері виробництва спирту і скасування державної монополії на галузь, повідомила прес-служба президента.

Читайте такожГончарук допускає часткову приватизацію до 10 великих держпідприємств, зокрема й «Укрпошту»

Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» з 1 січня 2020 року скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні.

Відео дня

Законопроект надає можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт за наявності відповідної ліцензії.

"Оптова торгівля на території України харчових спиртом здійснюється за наявності ліцензії", - наголошується в повідомленні прес-служби.

Також проект закону вводить повну лібералізацію експорту спирту з України. Так, згідно з документом, експорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюють суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво.

При цьому для захисту вітчизняного товаровиробника законопроектом передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України підприємства.

За даними офісу президента, за останні 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в чотири рази. Водночас частка тіньового обігу харчового спирту зросла з 10% у 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в країні у 2019 році.

Як повідомляв УНІАН, в Україні монополістом в спиртовій галузі є державне підприємство «Укрспирт», створене на базі однойменного концерну у 2010 році. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту», керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду. Кабмін подав ініціативу про виключення держкомпанії зі списку заборонених до приватизації підприємств у травні 2016 року, але Верховна Рада поки не ухвалила рішення з цього питання.