Ілюстрація REUTERS

Майже чверть заводів державного підприємства "Укрспирт" опинилися в незадовільному стані.

Читайте такожМінекономіки звільнило керівників п'яти заводів "Укрспирту"

Про це повідомив виконуючий обов'язки голови "Укрспирту" Сергій Блескун на презентації результатів аудиту підприємства.

Відео дня

"22 із 83 заводів - у незадовільному стані. Даху немає, стін немає", - зазначив він.

При цьому працюючими, згідно з результатами аудиту, виявилися 29 заводів, всі вони також обладнані зареєстрованими витратомірами-лічильниками спирту.

За результатами технічного аудиту було визначено 4 категорії підприємств: виробництво харчового спирту (31 завод), біоетанолу (10 заводів), спирту денатурованого (11 заводів), а також промислові майданчики (29 підприємств), які можуть використовуватися для інших цілей.

Крім того, 2 підприємства-банкрути було продано на аукціоні.

Згідно з результатами фінансового аудиту "Укрспирту", за 9 місяців 2019 року доходи підприємства становили 1,24 млрд грн (89% від плану), витрати - 1,24 млрд грн (89% від плану), а чистий фінансовий результат - 17,1 млн грн (81% від плану).

У 2018 році чистий фінансовий результат держпідприємства "Укрспирт" становив 21,6 млн грн, або 60% від плану.

Аудит заводів "Укрспирту" проводили експерти компаній Global Spirits, "ЛВН Лімітед", ТОВ "Національна горілчана компанія" і ДП "Укрспирт".

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства ініціювало аудит державних підприємств "Укрспирт" та «Аграрний фонд».

За підрахунками міністерства, більше половини виробництва "Укрспирту" знаходиться в тіні, а збитки для бюджету України від тіньового ринку спирту можуть досягати 10,5 млрд грн.

Державне підприємство "Укрспирт", створене на базі однойменного концерну в 2010 році, є монополістом у спиртовій галузі. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту».

За підрахунками Офісу президента, надходження від приватизації "Укрспирту" можуть становити близько 5 млрд грн.