Для людини вірус АЧС небезпеки не несе / фото УНІАН

На агрофірмі «Глушки» у Київській області було знищено майже 4 тис. свиней для ліквідації спалаху африканської чуми свиней (АЧС) і щоб уникнути її розповсюдження.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Згідно з повідомленням, ветеринарно-санітарна експертиза двох трупів свиней, що належали агрофірмі "Глушки" у Білоцерківському районі Київської області, встановила наявність у них збудника АЧС.

Відео дня

Читайте такожУкраїна готова задовольнити попит Китаю на продукти харчування - віце-прем'єр

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії 23 липня встановлено карантин на території свиноферми "Глушки", а також в с. Глушки, с. Храпачі та деяких прилеглих населених пунктах.

В зону епізоотичного спалаху заборонений в'їзд транспорту і вхід людей, крім задіяних у виконанні заходів.

"Здійснено умертвіння 3765 свиней безкровним методом, які спалені у визначеному рішенням ГЧПК (територія ТОВ «Агрофірма «Глушки») місці разом з виявленими 22 трупами тварин", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до заходів з ліквідації спалаху АЧС було залучено 45 фахівців Головного управління Госпродспоживслужби в Київській області та державних установ ветеринарної медицини Київської області.

Зараз фахівці продовжують вживати заходів щодо локалізації та недопущення розповсюдження захворювання і просять місцевих жителів з розумінням ставитися до дій ветеринарів.

Зокрема, суб'єктам господарювання, діяльність яких пов'язана з розведенням, утриманням та обігом свиней, рекомендується здійснювати господарські зв'язки з карантинними територіями.

Як повідомляв УНІАН, за даними проекту "Стоп АЧС", в Україні з 2012 року зареєстровано понад 520 випадків захворювання на АЧС.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.