Ключовими продуктами рекордного аграрного експорту України стали зернові культури / фото УНІАН

У 2023 році частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% 2022 року, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі й ставши максимальною за часи незалежності нашої держави.

Як повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов, характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектору стало сповільнення темпів зниження обороту зовнішньої торгівлі.

"Якщо у 2022 році проти 2021 року в результаті скорочення як експорту, так і імпорту, він зменшився на суму в понад 6 млрд дол. США, то торік відносно 2022 року оборот імпортно-експортних операцій зменшився лише на 0,7 млрд. дол. США", – зазначив він.

Експерт підкреслив, що навіть в умовах війни вітчизняні експортери продовжують ставити рекорди за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки. Так, за підсумками 2023 року, зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту заморожених ягід та інших фруктів - 87 тис. тонн, який перевищив рекорд 2022 року в обсязі у 84 тис. тонн.

Загалом, за даними Державної митної служби України, за підсумками 2023 року Україна експортувала агропродовольства на суму 22,1 млрд дол., що на 21% менше рекорду 2021 року у 27,9 млрд дол.

"Ключовими продуктами вітчизняного аграрного експорту традиційно стали зернові культури, олії та жири, різні олійні, залишки харчової і переробної промисловості, а також м’ясо та субпродукти. Однак загальносвітова тенденція зниження світових цін на продовольство вплинула й на доходи українських експортерів, адже в сегментах м’яса, зерна та олій при зростанні кількісних обсягів закордонних продажів фіксувалось одночасне зниження виручки", – поінформував Пугачов.

Він додав, що характерною рисою 2023 року стало значне збільшення обсягів поставок за кордон вітчизняних цукру та кондитерських виробів з нього.

"2024 рік, незважаючи на триваючу війну й активні бойові дії, а також збереження всіх основних підприємницьких ризиків, цілком може закріпити позитивні системні напрацювання, які здійснив агропродовольчий сектор в надскладних умовах двох попередніх років", – вважає експерт.

Експорт агропродукції з України – останні новини

Уряд ухвалив постанову, згідно з якою за порушення правил експорту агропродукції до деяких країн Євросоюзу підприємців на 6 місяців позбавлятимуть верифікації. 

Відтепер підприємство може бути виключене із переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни, насправді залишилася в одній із цих країн.

Вас також можуть зацікавити новини: