12 січня 2022 року Кабмін ввів щоденний моніторинг цін для 30 продовольчих і непродовольчих товарів / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Держрегулювання цін завдасть серйозної шкоди українській економіці, але не зможе зупинити зростання цін на харчові продукти.

Таку думку, як йдеться в матеріалі УНІАН, висловив економічний експерт Сергій Салівон.

 Експерт зазначив, що рішення уряду не призведе до очікуваного результату, а лише зашкодить національній економіці. За його словами, в Україні відсутній закон про торгові мережі або торгівлю, який би регулював відносини постачальника продуктів і безпосереднього продавця. У підсумку формально рішення уряду буде виконуватися, але ціни на продукти продовжать зростати.

Відео дня

"Торгові мережі легко викручують руки виробникам за допомогою різних механізмів, типу відтермінування платежу в 90-120 днів, бонусами, розташуванням на полицях. Вони просто будуть закладати ще більші реверсні платежі, змушуючи тим самим самих постачальників підвищувати оптову ціну. Вони будуть нібито цих 10 відсотків дотримуватися. Але сама оптова ціна буде зростати, відповідно, буде рости ціна в роздробі", - зазначив експерт.

Читайте такожДержрегулювання цін: в АТБ попередили, що соціальні товари зникнуть з прилавків

Салівон нагадав, що наприкінці минулого року Кабмін ухвалив рішення до кінця квітня обмежити ціну на газ для виробників борошна, хліба, молока, курятини та соняшникової олії.

"Що сталося на початку року? Просто ніхто не став поставляти. Вона (ціна) то не може перевищувати, але ніхто не зобов'язаний поставляти за цією ціною. Умовні хлібзаводи та молокозаводи розраховували на урядову постанову, але їм довелося відбирати газ за так званими небалансами. Вони отримали в перших числах січня по 50 з гаком тисяч за тисячу кубометрів", - зазначив він.

Держрегулювання цін:

  • Кабмін наприкінці 2021 року заборонив встановлювати торгову націнку більше ніж 10% на хліб житньо-пшеничний і батон.
  • 12 січня 2022 року Кабмін ввів щоденний моніторинг цін для 30 продовольчих і непродовольчих товарів, в тому числі й на цибулю ріпчасту, буряк, моркву, картоплю, капусту білокачанну.
  • Також 12 січня 2022 року Кабмін ввів державне регулювання цін на ряд продуктів.
  • Торгову націнку понад 10% заборонили встановлювати на крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, птицю (тушки курячі) та масло вершкове з жирністю 72,5%.
  • 19 січня 2022 року Кабмін відклав питання включення пшеничного хліба до переліку товарів, що мають соціальну значимість, і щодо яких встановлюється гранична націнка в 10%.
  • Гранична націнка діятиме до кінця карантинних обмежень.