Ілюстрація REUTERS

З серпня 2020 року в Україні почнуть діяти 72 форми міжнародних сертифікатів, призначених для супроводу продуктів тваринного походження при їх ввезенні (пересиланні) на митну територію України.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Читайте такожМінекономіки розширити підтримку АПК зі страхування врожаю

Відео дня

Товарні групи

Кожна окрема форма міжнародного сертифіката призначена для окремої товарної групи. Зокрема, затвердженими формами міжнародних сертифікатів охоплені такі товарні групи, як:

- свіже м'ясо різних видів — 16 форм;

- корми для тварин і кормові матеріали для кормів, у т. ч. сіно та солома — 11 форм;

- молоко і молочні продукти — 5 форм;

- яйця та продукти з них — 2 форм;

- риба, мед, продукти бджільництва, равлики, желатин, колаген, пух і пір'я, жири та продукти переробки жиру і інші продукти тваринного походження — 38 форм.

Що зміниться

«Це довгоочікуване рішення для бізнесу, який займається імпортом в Україну відповідних продуктів. Воно знімає ряд проблемних питань і однозначно буде сприяти розвитку та поглибленню міжнародної торгівлі», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко.

За його словами, нові форми міжнародних сертифікатів наближають вітчизняне законодавство до європейських та міжнародних вимог, спрощують процедуру імпорту в Україну харчових продуктів.

Затверджені форми сертифікатів

Затверджені форми сертифікатів вже є у відкритому доступі на сайті Госпродпотребслужбы, вони стосуються значно ширшого переліку видів продукції тваринного походження, ніж коли-небудь.

Вони можуть використовуватися бізнесом у будь-який момент часу, при відсутності узгоджених між компетентними органами України і країнами-експортерами форм сертифікатів. Як зазначили у відомстві, наказ Мінекономіки зробить доступними більш безпечні харчові продукти для українських споживачів.

Наявність і зміст міжнародних сертифікатів буде контролювати Госпродпотребслужба.

Наказ набуває чинності з 24 серпня 2020 р.

Хронологія подій

  • У травні 2018 року президент Національної академії аграрних наук Ярослава Гадзало заявив про те, що Україна хоче до 2025 року збільшити поголів'я молочних корів майже до 3 мільйонів.
  • У 2019 році вперше за історію незалежності України виробництво молока опустилося нижче десяти мільйонів тонн, скоротившись за дванадцять місяців на чотири відсотки.
  • 29 липня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що пандемія коронавирусной інфекції створює для України можливість утвердити статус світової житниці для забезпечення продовольчої безпеки.