Триває конфлікт довкола зернового терміналу в Одесі / фото УНІАН (Віталій Сало)

Кредитори (Argentem Creek Partners та Innovatus), намагаючись стягнути у судовому порядку свої кошти, стикнулися із безпрецедентним спротивом боржників та використанням ними протизаконних прийомів боротьби. Наприклад, залучення "нечистих на руку" нотаріусів.

Одним з таких нотаріусів є Гулієв А.А., якого активно використовують задля легалізації відверто шахрайських дій.

Весною цього року саме завдяки неправомірним діям нотаріуса А.Гулієва були внесені зміни до державного реєстру щодо місцезнаходження, керівника та інформації для здійснення зв’язку з ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл" (реєстраційна дія №1004156670051057651).

Відео дня

07.03.2023 на такі дії нотаріуса кредитори подали скаргу до Мінюсту, рішення по якій було винесено вже 10 березня. Було встановлено, що приватний нотаріус Гулієв А.А. не мав законних підстав для проведення оскаржуваної реєстраційної дії, а повинен був відмовити у державній реєстрації на підставі пункту 4 частини першої статті 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань".

Мінюст скасував реєстраційну дію Гулієва та прийняв рішення про блокування Гулієву доступу до ЄДР юридичних осіб строком на три місяці.

І от вже 27 жовтня 2023 року старший слiдчий в особливо важливих справах Головного слiдчого управлiння Нацiональної·полiцiї України вручив А. Гулієву підозру у невиконанні судового рішення.

Зокрема, у підозрі вказано, що нотарiус Гулiєв А.А., незважаючи на iснування в ЄДР заборони вчинення реестрацiйних дiй N1004159960050057651 та iснування заборони на вчинення реєстраційних дiй за ухвалою Захiдного апеляцiйного господарського суду вiд 14.02.2023 у справi No 914/257/23, внесеної ним же в Єдиний державний реєстр, внiс до ЄДР вiдомостi про змiну керiвника юридичної особи на Марченко В.Г., та змiну мiсцезнаходжения юридичної особи з: мiста Львiв на мiсто Одеса.

Не один нотаріус Гулієв А.А. використаний боржниками задля порушення закону з метою невиконання обов’язку з повернення кредитних коштів.

В період часу з 27 по 29 вересня 2023 року довірені особи боржника організували рейдерське захоплення управління тим самим ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

Трохи деталей того п’ятничного вечора у хронології:

27.09.2023, у період з 19:04 до 19:27 у місті Києві, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бадаховим Ю.Н. внесені рішення про відміну чотирьох судових заборон на вчинення реєстраційних дій щодо ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

27.09.2023 о 21:49:53, державним реєстратором Петровірівської сільської ради Березівського району Одеської області, Ткаченко Є.Б. через 4 годин 49 хвилин після закінчення свого робочого часу, вчиняє державну реєстрація змін до відомостей ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл", як і

нотаріус Гулієв А.А., зміну керівника на Марченка В. та Науменка В. та зміну місцезнаходження юридичної особи з м. Львів на м. Одеса.

Вищевказану реєстраційну дію нічним реєстратором вчинено на підставі рішення учасника ТОВ "ОЛІМПЕКС КУПЕ ІНТЕРНЕЙШНЛ" від 05.06.2023 від імені якого діяла Мех Валентина Антонівна на підставі підробленої довіреності від Компанії "GNT Trade DMCC" від 04.01.2023, виданої Душаном Денічем, який на цю дату директором GNT Trade DMCC не був.

Наступного дня, 28.09.2023 о 16:22:46 год. приватним нотаріусом Борисовою Н.В. вчинено реєстраційну дію № 1004159960061057651, якою накладено заборону на вчинення реєстраційних дій щодо ТОВ "ОЛІМПЕКС КУПЕ ІНТЕРНЕЙШНЛ" на підставі судового ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси Науменко А.В. від 03.08.2023 по справі № 522/14210/23.

Цікавим є те, що незважаючи на інституціональну мету арешту, як заходу забезпечення кримінального провадження - позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, реєстраційна дія, на підставі ухвали про арешт від 03.08.2023, реалізована майже через два місяці після її постановлення слідчим суддею, 28.09.2023, саме наступного дня після проведення реєстраційних дій зі зміни керівництва та місця знаходження ОЛІМПЕКС.

Саме через неодноразове залучення "чорних реєстраторів" боржникам вдається отримувати повноваження, щоб заплутувати справу в судових інстанціях. Більше того, періодично вони вдавалися до класичної схеми "пошуку свого судді" — через багаторазове подання однієї і тієї ж заяви, поки авторозподілом не буде вказано потрібного заявнику представника Феміди.

Інвестиційний клімат України наразі буквально "під мікроскопом" розглядають, уважно слідкуючи за цією справою, великі міжнародні інвестори і дипломати. І це лякає GNT Group, нещодавно її засновники навіть скаржилися у ЗМІ, нібито Американська торгова палата підтримує "американських рейдерів".

Нагадаємо, що скандал розпочався після того, як з’ясувалось, що впродовж років власники терміналу брали у борг десятки мільйонів доларів від американських інвесторів, аби використати їх для погашення попередніх боргів та поповнення оборотного капіталу для торгівлі зерном та кукурудзою. Американські кредитори неодноразово йшли на поступки та надавали відстрочення по сплаті кредитів Групі GNT, а тепер боржники, прикриваючись війною та важливістю "зернового коридору", банально не хочуть повертати борги і чинять спротив примусовому стягненню переданих у заставу активів.