Україна може експортувати насіння до Євросоюзу / REUTERS

Україна отримала можливість експортувати насіння до Європейського Союзу в результаті позитивного голосування Європарламенту з приводу визнання української системи сертифікації насіння, що дозволить національним виробникам розширити ринки збуту.

Читайте такожУкраїна минулого року збільшила імпорт насіння олійних культур

Про це кореспонденту УНІАН повідомила виконавчий директор насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко.

Відео дня

"Від прийнятого рішення виграють, очевидно, дві сторони: і Європейський Союз, і Україна. Безумовно, що не одразу, але українські виробники отримають можливість наростити експорт насіння до країн ЄС", - сказала вона.

За словами Григоренка, першим очевидним плюсом цього рішення буде поглиблення співпраці українських виробників з європейськими інвесторами, що сприятиме збільшенню завантаженості насіннєвих заводів. Станом на сьогодні практично в жодній українській насіннєвій компанії немає такого, що їх виробничі потужності завантажені на сто відсотків. Максимум, це 60-85%, додала вона.

Важливий результат прийнятого рішення

Григоренко зазначила, що другим важливим результатом цього рішення буде поліпшення якості українського насіння і можливе підвищення його вартості.

"Прийняте рішення сприятиме покращенню якості продукції та можливому підвищенню його вартості, оскільки локальне виробництво завжди сприяє зниженню ціни, а європейське визнання дає кілька бонусів для нашої репутації як надійного виробника українського насіння", - сказала вона.

Григоренко також повідомила, що до рішення Європарламенту про визнання сертифікації українського насіння Україна поставляла насіннєву продукцію в Румунію, але в обмеженій кількості та за спеціальними дозволами.

"До визнання сертифікації українського насіння необхідно було отримувати спеціальний дозвіл для того, щоб експортувати насіння в Румунію в обмеженій кількості. Тепер ці бар'єри зняті", - підкреслила вона.

Що цьому передувало

  • Європейський Союз визнав українську систему сертифікації насіння еквівалентної вимогам ЄС.
  • Депутати Верховної Ради прийняли в цілому законопроект, що дозволяє сертифікувати насіння буряків, олійних і прядильних культур в Україні за міжнародними нормами.
  • За оцінками насіннєвої асоціації України, потенціал експорту українського насіння досягає 100 мільйонів доларів, при цьому частка експорту до ЄС може зрости до 10% з практично нуля.