Перед святами ціни на низку продуктів зміняться / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

В Україні перед Новим роком очікується зростання цін на продукти та інгредієнти, які використовують при приготуванні святкових страв. Зокрема, подорожчають м'ясо, сири, яйця свіжі овочі та цитрусові фрукти.

Про це заявила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин, пише "Обозреватель".

При цьому вона уточнила, що через стрімке зростання цін протягом року, що минає значного подорожчання в кінці 2021-го не буде. Цей фактор, за словами експерта, буде обмежуватися купівельною спроможністю українців. При цьому популярні у покупців соняшникова олія і цукор, які раніше вже значно виросли в ціні, цього разу залишаться зі старими цінами, прогнозує аналітик.

Відео дня

Своєю чергою, директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін до списку того, що не дорожчатиме найближчим часом, додає хліб. У 2021 році він вже виріс в ціні на 18%, його вартість продовжить рости, проте без прив'язки до Нового року.

Читайте такожВ Україні дорожчає головний символ Нового року: що буде з цінами на мандарини (відео)

Що стосується м'яса, то з його видів, за його словами, найбільше подорожчає куряче філе. Пендзін прогнозує, що ближче до свят кілограм обійдеться в середньому в 116 гривень.

"Ціни на інші позиції більш стабільні і потенційне зростання не перевищить 1-2%. Аналогічна ситуація буде спостерігатися зі свининою - на більш дорогі позиції, наприклад, вирізку, ціна може зрости на 3-5%. Всі інші позиції, швидше за все, залишаться без змін або зростання буде мінімальним", - прогнозує фахівець.

Несуттєво підвищитися в ціні можуть тверді сири - з 276 до приблизно 285 гривень за кілограм, а також яйця. Вони можуть подорожчати до 38-40 гривень за десяток. Огіркам і помідорам експерт пророкує подорожчання на 10%.

Світлана Литвин попереджає про істотне зростання цін на мандарини, які можуть подорожчати на 20% - в середньому до 45 гривень за кілограм.

"Однак варто відзначити, що великі темпи зростання демонструють більш дорогі та якісні позиції, наприклад сорт "клементин", оскільки до новорічного столу намагаються купити все найякісніше", - пояснила вона.

Раніше, як писав УНІАН, в Мінекономіки назвали причини зростання цін на продукти. У відомстві пояснюють це пандемією коронавірусу і світовими тенденціями.

Як повідомлялося, в листопаді "злетіли" ціни на деякі овочі. Також українців вже попередили, що перед Новим роком у супермаркетах розпочнеться масова розбіжність цін на продукти і товари в чеках і на цінниках. За словами експерта, дана ситуація виникає у зв'язку з тим, що персонал магазинів просто не встигає міняти цінники після закінчення тієї чи іншої акції.